ΚΟΣΜΟΣ

Β. Πούτιν: Η Συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ

Β. Πούτιν: Η Συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ
Alexander Nemenov/Pool via REUTERS

Τρίτη παρέμβαση της Μόσχας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών εντός μερικών ημερών καθώς μετά τις δύο παρεμβάσεις του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με συνέντευξή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει ότι πρόκειται για σχέδιο που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti υποστήριξε ότι «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας αλλά και της βάσης της Μακεδονικής εθνικής ταυτότητας, με στόχο την προώθηση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ». Παράλληλα, σημείωσε ότι αγνοήθηκε η βούληση των «Μακεδόνων» ψηφοφόρων καθώς το δημοψήφισμα έγκρισης της Συμφωνίας απέτυχε «αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται».

«Η χώρα μας αναγνωρίζοντας την περιπλοκότητα της ιστορίας της περιοχής των Βαλκανίων, τη θεωρούσε ανέκαθεν ένα πεδίο εποικοδομητικής συνεργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί προτεραιότητά μας η ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», κατέληξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λαβρόφ: Υπάρχει ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια του 2018, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται σε ένα νέο όνομα της χώρας αλλά στη διαδικασία που ακολουθείται.

«Υποστηρίζαμε πάντα ενεργά αυτόν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Μιλούσαμε πάντα για μια λύση που θα βρεθεί με τρόπο που θα ήταν αποδεκτός για τον λαό, τα έθνη και φυσικά της κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Μακεδονίας», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ.

H βουλή των Σκοπίων άναψε προ ημερών το «πράσινο φως» για τις Συνταγματικές Αλλαγές που θα επιτρέψουν την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική χώρα.

Την ίδια ώρα, η συμφωνία αναμένεται να έρθει στην ελληνική βουλή την Πέμπτη, εάν φυσικά η κυβέρνηση Τσίπρα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Δεύτερη παρέμβαση σε μια εβδομάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα παρεμβαίνει στο ζήτημα και εξαπολύει «πυρά» εναντίον της Ελλάδας, των Σκοπίων αλλά και των ΗΠΑ για το ονοματολογικό.

Μόλις τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έγραφε σε ανακοίνωσή του ότι οι βουλευτές της πΓΔΜ δέχτηκαν έξωθεν πιέσεις.

Η Ρωσία έστρεψε, μάλιστα, τα «βέλη» της και κατά της Αθήνας, λέγοντας ότι αγνοεί τη γνώμη του λαού και δεν συζητά καν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του ζητήματος.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει το ονοματολογικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ισχυριζόταν, επίσης, ότι η συμφωνία «υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των Βαλκανίων και έκανε λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» λόγω της αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ