ΚΟΣΜΟΣ

Κόρμπιν: Η κυβέρνηση «ζόμπι» της Μέι, οι εκλογές και το δεύτερο δημοψήφισμα για Brexit

Κόρμπιν: Η κυβέρνηση «ζόμπι» της Μέι, οι εκλογές και το δεύτερο δημοψήφισμα για Brexit
REUTERS/Peter Nicholls

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι επικεφαλής μιας «κυβέρνησης ζόμπι», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ίδιος την Τρίτη.

Ο Κόρμπιν επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αφού απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συντριπτική πλειοψηφία, στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νόμους από το κοινοβούλιο, πρέπει να προσφύγει στο λαό για να λάβει νέα εντολή», είπε στους βουλευτές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση ζόμπι», πρόσθεσε, εννοώντας ότι είναι ανίκανη και αδρανής.

Η ώρα της αλήθειας: Ιστορική ψήφος θα καθορίσει το μέλλον της Μέι

Παράλληλα, μια ομάδα από 71 βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Εργατικών έχουν απευθύνει έκκληση προς τον αρχηγό τους με μια νέα τους επιστολή, να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, μετέδωσε το δίκτυο Sky News.

Η πρόταση για το Brexit της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι υπέστη χθες συντριπτική ήττα στο κοινοβούλιο αυξάνοντας το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Λονδίνου να αναζητήσει διαφορετικό σχέδιο, να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία ή να επιδιώξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η θέση των Εργατικών είναι να ασκηθούν πιέσεις για τη διενέργεια εκλογών ως πρώτη επιλογή, αλλά να διατηρήσει την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος αν δεν υλοποιηθεί η πρώτη επιλογή. Οι Εργατικοί διαθέτουν 256 βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ