ΚΟΣΜΟΣ

Επίδειξη αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια επίθεσης Σομαλών Σεμπάμπ

Επίδειξη αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια επίθεσης Σομαλών Σεμπάμπ
Εκατοντάδες χριστιανοί, αλλά και πολλοί μουσουλμάνοι, έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα θύματα επιθέσεων της οργάνωσης, τόσο στη Σομαλία όσο και στην Κένυα. REUTERS / THOMAS MUKOYA

Εντελώς διαφορετική κατάληξη είχε μία από τις πολλές επιθέσεις μελών της οργάνωσης Σεμπάμπ σε λεωφορείο.

Σομαλοί, ακραίοι ισλαμιστές, εισέβαλαν τη Δευτέρα σε γεμάτο με επιβάτες λεωφορείο, περίπου 150 χλμ. νότια από τη Μάντερα, στη βορειοανατολική Κένυα, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τρομοκράτες σκότωσαν δύο άτομα, ωστόσο συνάντησαν την άρνηση μουσουλμάνων επιβατών όταν τους ζήτησαν να υποδείξουν ποιοι από τους συνεπιβάτες τους ήταν χριστιανοί.

Ο Άμπντι Μοχάμουντ Άμπντι, επιβάτης του λεωφορείου, δήλωσε πως πάνω από 10 μέλη της Σεμπάμπ εισέβαλαν στο λεωφορείο και διέταξαν τους μουσουλμάνους επιβάτες του να χωριστούν από τους χριστιανούς, κάτι που οι τελευταίοι αρνήθηκαν να κάνουν.

«Δώσαμε σε ορισμένους που δεν ήταν μουσουλμάνοι να φορέσουν δικά μας ρούχα, για να μην τους καταλάβουν εύκολα. Μείναμε μαζί ενωμένοι», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Τα μέλη της Σεμπάμπ απείλησαν να μας πυροβολήσουν, αλλά παρόλα αυτά προστατεύσαμε τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας. Εντέλει τα παράτησαν κι έφυγαν, αλλά μας προειδοποίησαν ότι θα επέστρεφαν».

Πριν από έναν χρόνο, μέλη της Σεμπάμπ είχαν κάνει έφοδο σε λεωφορείο με προορισμό το Ναϊρόμπι στην ίδια περιοχή κι είχαν εκτελέσει 28 από τους επιβάτες του οι οποίοι δεν ήταν μουσουλμάνοι.

Ο Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος της Σεμπάμπ, επιβεβαίωσε σε μήνυμά του προς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι μέλη της οργάνωσης άνοιξαν πυρ εναντίον του λεωφορείου.

«Ορισμένοι από τους χριστιανούς εχθρούς σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν», υποστήριξε.

Η οργάνωση απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τον ρόλο των μουσουλμάνων επιβατών.

Η Σεμπάμπ, η οποία δηλώνει πίστη στην αλ Κάιντα, έχει διαπράξει πολλές επιθέσεις στο έδαφος της Κένυας τους τελευταίες μήνες, κυρίως κατά χριστιανών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας, Τζόζεφ Ενκαϊσέρι δήλωσε ότι «αυτοί οι μουσουλμάνοι έστειλαν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ενότητας, είπαν ότι όλοι είμαστε Κενυάτες και δεν μπορεί κανείς να μας χωρίσει».

Οι δύο νεκροί είναι ένας επιβάτης του λεωφορείου και ένας άνδρας που επέβαινε σε φορτηγό που βρισκόταν στο σημείο όταν διαπράχθηκε η επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ