ΚΟΣΜΟΣ

Ο λεκές που έμεινε στην ιστορία: 21 χρόνια από το σκάνδαλο Κλίντον - Λεβίνσκι

Ο λεκές που έμεινε στην ιστορία: 21 χρόνια από το σκάνδαλο Κλίντον - Λεβίνσκι
AFP PHOTOEPA PHOTO AFP/-/jpr/sw/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 17 Ιανουαρίου του 1998 αποκαλύφθηκε η παράνομη ερωτική σχέση που διατηρούσε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με τη νεαρή μαθητευομένη του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνκσι. Το σκάνδαλο έχει σημαδέψει τη σύγχρονη πολιτική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και παρότι έχουν περάσει 21 χρόνια, ο... λεκές στο φόρεμα της νεαρής τότε Μόνικα εξακολουθεί να απασχολεί την αμερικανική κοινή γνώμη. 

Η 23χρονη Λεβίνσκι ξεκίνησε να εργάζεται στον Λευκό Οίκο το 1995 και ανέλαβε θέση στο προεδρικό γραφείο. Η συνάντησή της με τον 52χρονο Κλίντον αποδείχθηκε μοιραία και σύντομα ξεκίνησε ο παράνομος δεσμός τους, που διήρκεσε περίπου 2 χρόνια.

Το σκάνδαλο άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του Ιανουαρίου του 1998, όταν κασέτες με συνομιλίες της Λεβίνσκι με την φίλη και συνάδελφό της στον Λευκό Οίκο Λίντα Τριπ, έφτασαν στα χέρια ενός ανεξάρτητου ερευνητή. Στις κασέτες – που διέρρευσαν από την ίδια την Τριπ – η 25χρονη τότε Λεβίνσκι παραδεχόταν τη σχέση που είχε αναπτύξει με τον πρόεδρο Κλίντον.

Στις 13 Ιανουαρίου η Λεβίνσκι συναντάται με την έμπιστη – όπως πίστευε – φίλη της και της δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το φλογερό ρομάντζο της με τον Κλίντον. Το FBI, όμως, που είχε ενημερωθεί για την υπόθεση, είχε καλωδιώσει την Τριπ και καταγράφει όλη τη συνομιλία της με την ερωμένη του προέδρου.

1067011

Πηγή: EPA PHOTO AFP/HO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μοιραία μέρα για το πολιτικό μέλλον του Κλίντον δεν άργησε να έρθει. Στις 17 Ιανουαρίου το Drudge Report δημοσιεύει για πρώτη φορά ρεπορτάζ σχετικά με το ερωτικό σκάνδαλο του πλανητάρχη. Την ίδια κιόλας μέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται κάθε ανάμειξη με τη Λεβίνσκι.

Στις 21 Ιανουαρίου το Drudge Report επανέρχεται με νέες αποκαλύψεις. Δημοσιεύει πως η Μόνικα Λεβίνσκι έχει κρατήσει «ένα ρούχο, λερωμένο από το σπέρμα του Κλίντον». Η είδηση αναδημοσιεύεται και φτάνει σε μεγάλα δημοσιογραφικά γραφεία, που ξεκινούν τη δική τους έρευνα για το σκάνδαλο.

Πέντε μέρες αργότερα και ενώ η είδηση δεσπόζει σε πρωτοσέλιδα ανά τον κόσμο, ο Μπιλ Κλίντον εμφανίζεται στην τηλεόραση και αρνείται – εκ νέου – κάθε σχέση με τη νεαρή.

1067030

«Δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις με αυτή τη γυναίκα, την δεσποινίς Λεβίνσκι», διατρανώνει.

Πηγή: EPA PHOTO AFP/HO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η σύζυγος του, Χίλαρι Κλίντον, σε δική της συνέντευξη, κάνει λόγο για δολοπλοκία με στόχο να ψέξει το ήθος του άντρα της.

Δυστυχώς για τους Κλίντον, οι αποκαλύψεις συνεχίζονται με τον πρώην σύντροφο της Λεβίνσκι να επιβεβαιώνει την παράνομη σχέση επικαλούμενος εξομολογήσεις της νεαρής.

Στις 17 Αυγούστου του 1998, μη έχοντας πλέον άλλη επιλογή, ο Μπιλ Κλίντον, απευθύνεται στο αμερικάνικο έθνος και παραδέχεται τον παράνομο δεσμό.

«Πράγματι, είχα μία ανάρμοστη σχέση με την δεσποινίς Λεβίνσκι. Ήταν λάθος και μία προσωπική αποτυχία για την οποία ευθύνομαι αποκλειστικά εγώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ