ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Με τη βοήθεια του Αλλάχ θα αρχίσουμε την παραγωγή... κάνναβης

Ερντογάν: Με τη βοήθεια του Αλλάχ θα αρχίσουμε την παραγωγή... κάνναβης
Reuters/ UMIT BEKTAS

Στην αποκάλυψη ότι η Τουρκία θα αρχίσει να παράγει ξανά κάνναβη, προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της εκστρατείας για μη χρήση πλαστικής σακούλας.

Μιλώντας σε συμπόσιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, είπε ότι η πλαστική σακούλα δεν λιώνει στο χώμα ούτε σε 500, ούτε σε 750, ούτε και σε 1000 χρόνια. Όπως σημείωσε ο «σουλτάνος», οι γείτονες ξεκίνησαν «πόλεμο» εναντίον της πλαστικής σακούλας, προσθέτοντας πως παλαιότερα χρησιμοποιούσαν σακούλες που γίνονταν από κάνναβη.

«Εξαλείψαμε την κάνναβη. Εχθροί που παρουσιάζονταν ως φίλοι μας ξερίζωσαν την κάνναβη από τη Ρίζε και την πήραν. Εμείς τώρα εισάγουμε κάνναβη από το εξωτερικό. Αν παράγουμε εδώ κάποια πράγματα που φτιάχνονται με κάνναβη είναι από εκείνες που εισάγουμε. Αλλά τώρα, πρώτα ο Αλλάχ, το υπουργείο Γεωργίας μας ξεκινά μια εργασία και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να προχωρήσουμε ξανά στην παραγωγή της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η παραγωγή κάνναβης απαγορεύεται σε πολλές χώρες, όπως και στην Τουρκία καθώς συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των ναρκωτικών. Πάντως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ σχολιάζει ότι η κάνναβη είναι ένα από τα πιο σημαντικά φυτά και χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων, χαρτιού και πολλά άλλα. Αναφέρει μάλιστα πως το πρώτο τζιν παντελόνι είχε γίνει από κάνναβη.

Οι ίδιες πηγές λένε επίσης ότι με κάνναβη μπορεί να κατασκευαστεί χαρτί πιο φτηνά και πιο πρακτικά: Με ένα εκτάριο φυτείας κάνναβης μπορεί να κατασκευαστεί χαρτί που αντιστοιχεί με 4 εκτάρια δέντρων. Ένα εκτάριο φυτείας κάνναβης παράγει οξυγόνο όσο 25 εκτάρια δάσους. Τέλος, σχολιάζουν πως η παραγωγή της θα χτυπήσει τις εταιρείες φαρμάκων, οι οποίες έχουν δημιουργήσει λόμπι εναντίον της παραγωγής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ