ΚΟΣΜΟΣ

Μία μυστική υπόθεση που σχετίζεται με την έρευνα Μιούλερ θα συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Μία μυστική υπόθεση που σχετίζεται με την έρευνα Μιούλερ θα συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών θα γίνει σήμερα, Παρασκευή, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου και θα συζητηθεί μία μυστηριώδης υπόθεση, που σχετίζεται με την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μιούλερ, σύμφωνα με το CNNi.

Η συζήτηση αυτή έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην διάρκεια της κανονικής διάσκεψης των δικαστών, εξετάζοντας εκκρεμείς υποθέσεις, όπως ο φάκελος που αναφέρεται στο καθεστώς ειδικής νομικής προστασίας των (παράνομων) ανήλικων μεταναστών (DACA), η απαγόρευση της στράτευσης των διεμφυλικών στις ένοπλες δυνάμεις, οι αμβλώσεις, αλλά και ζητήματα που άπτονται της 2ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η υπόθεση που είναι σχετική με την έρευνα του Μιούλερ έχει σημείο αναφοράς μία κοινοπραξία που ανήκει σε ξένη κυβέρνηση και μάχεται δικαστικά κατά μιας κλήσης που έχει δεχτεί από ομάδα ενόρκων, που έχει έδρα την Ουάσινγκτον.

Τα αμερικανικά δικαστήρια κατώτερων βαθμίδων έχουν εκδώσει αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες, η εταιρία θα πρέπει να παραδώσει τις πληροφορίες που της έχουν ζητηθεί, ενώ θα πρέπει να της επιβληθούν και πρόστιμα για κάθε ημέρα που καθυστερεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αρνηθεί ένα έκτακτο αίτημα της εταιρίας σχετικά με το πάγωμα των οικονομικών προστίμων, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης.

Τώρα, οι δικηγόροι της ίδιας εταιρίας ρωτούν αν μπορούν να υποβάλουν επίσημα την ένστασή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι δικαστές κατά την σημερινή συνεδρίαση θα κληθούν να αποφασίσουν αν μπορεί να γίνει επίσημη κατάθεση εγγράφων, μαζί με μία σύντομη αναφορά η οποία θα δημοσιοποιηθεί.

Στην απόφασή του κατά της εταιρίας, το εφετείο υποστήριξε ότι το αίτημά της εμπίπτει σε εξαίρεση της ειδικής νομοθεσίας (the Foreign Sovereign Immunities Act) που περιορίζει την άσκηση δίωξης κατά ξένων κυβερνήσεων, από αμερικανικά δικαστήρια.

Η ίδια απόφαση τόνισε ότι η εταιρία δεν παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κι ο νόμος του κράτους που έχει την έδρα της, απαγορεύει την συμμόρφωσή της με απόφαση ξένου δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το CNNi, μία από τις εταιρίες που εμπλέκεται στην κατάθεση της έντασης στο Ανώτατο Δικαστήριο, είναι η Alston & Bird, με την εταιρία αυτή, να έχει προηγουμένως εκπροσωπήσει ρωσικά συμφέροντα. Μεταξύ αυτών, να έχει συνεργαστεί με έναν Ρώσο ολιγάρχη, αλλά και με μία εταιρία που είχε συμβόλαιο συνεργασίας με την ρωσική κυβέρνηση.

Ζητήματα που σχετίζονται με τις ομάδες ενόρκων στο ομοσπονδιακό σύστημα δικαστηρίων, δεν δημοσιοποιούνται συνήθως, εκτός κι αν κάποιος μάρτυρας αποφασίσει να μιλήσει για τις κλήσεις που έχει λάβει ή για την εμπειρία του από τις καταθέσεις.

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή προωθείται μυστικά για την εξέλιξη και την τελεσιδικία της, στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ, ενώ υπήρξαν δύο αντιπαραθέσεις μεταξύ του Μιούλερ και των δικηγόρων της ανώνυμης εταιρίας.

Κατά την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, για την ανταλλαγή επιχειρημάτων των αντίδικων πλευρών στο πλαίσιο ακρόασης σε δικαστική αίθουσα, οι ταυτότητες των δικηγόρων κρατήθηκαν μυστικές.

Από την πλευρά της, η εταιρία κράτησε επίσης μυστικές όλες τις καταθέσεις δικαστικών εγγράφων στις οποίες έχει προχωρήσει, με εξαίρεση ένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την κατάθεση εγγράφων στα δικαστήρια που εξετάζουν τις ενστάσεις της.

Παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιτρέπει για παρόμοιες υποθέσεις να παραμένουν μυστικές στα πρώτα στάδια της εκδίκασής τους, το ίδιο δικαστήριο δεν έχει προχωρήσει στην συζήτηση της υπόθεσης, έχοντας όλους τους εμπλεκόμενους να παραμένουν άγνωστοι.

Supreme Court to discuss Mueller-related mystery case behind closed doors Friday, By Ariane de Vogue, CNN Supreme Court Reporter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ