ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα προς Αθήνα: Εκδώστε τους πραξικοπηματίες

Άγκυρα προς Αθήνα: Εκδώστε τους πραξικοπηματίες
Scanpix Denmark/Bax Lindhardt/via REUTERS/ file photo

Το αίτημά της για έκδοση των τρομοκρατών –όπως τους αποκαλεί- που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, επανέλαβε σήμερα, Παρασκευή, η Άγκυρα, δια του υπουργού Δικαιοσύνης.

«Θέλουμε την έκδοση αυτών των τρομοκρατών (FETO), η οποία απαιτείται από τον τουρκικό δικαστικό μηχανισμό» δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι η Ελλάδα προσπαθεί κρυφά να τους μεταφέρει σε τρίτες χώρες.

«Θα κυνηγήσουμε το θέμα μέχρι τέλους ως Τουρκική Δημοκρατία. Αυτά τα θέματα που διεξάγονται κρυφά, δεν είναι αντικείμενο του νόμου» πρόσθεσε ακόμα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το 2018, η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία ήταν μεταξύ των κορυφαίων χωρών της ΕΕ στις οποίες ύποπτα μέλη του FETO ζήτησαν άσυλο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, σχολιάζει το πρακτορείο, επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους.

Η Άγκυρα κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση FETO ότι βρίσκεται πίσω από μια «μακροχρόνια εκστρατεία για την ανατροπή του κράτους μέσω της διείσδυσης στους τουρκικούς θεσμούς, ιδίως της στρατιωτικής, αστυνομικής και δικαστικής εξουσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτικών, δικαστικών, αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων και έχει κλείσει δεκάδες τουρκικά ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ