ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν τον τάφο της Κλεοπάτρας;

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν τον τάφο της Κλεοπάτρας;
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ στον ρόλο της Κλεοπάτρας EPA PHOTO/PA/STR UK

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι κοντά σε μια μεγάλη ανακάλυψη: αυτή του τάφου του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, οι οποίοι πέθαναν περίπου το 30 π.Χ.

Όπως ισχυρίζονται μάλιστα, γνωρίζουν πού να σκάψουν και ελπίζουν να αποκαλύψουν τον τάφο «σύντομα».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, το σημείο που αναπαύονται βρίσκεται στην περιοχή Ταποσίρις Μάγκνα, σε απόσταση 30 χλμ. από την Αλεξάνδρεια.

Όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος Ζάχι Χουάς: «Ελπίζω να βρω σύντομα τον τάφο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Πιστεύω ότι είναι θαμμένοι στον ίδιο τάφο. Είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να ανακαλύψουμε την ακριβή τοποθεσία του. Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Γνωρίζουμε που πρέπει να σκάψουμε».

8802920 6615657 image a 16 1548092121000

Ο θάνατος της Κλεοπάτρας θα «αιχμαλωτίζει» πάντα τη φαντασία των ανθρώπων, καθώς απομυθοποιήθηκε στις ταινίες και τα λογοτεχνικά κείμενα. Στην πράξη καλύπτεται από μυστήριο. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια μέρα, στα 39 της χρόνια, βρέθηκε νεκρή, ντυμένη με τα βασιλικά της ενδύματα.

Η ιστορία που κυκλοφόρησε στη Ρώμη τις επόμενες εβδομάδες ήταν ότι κατάφερε να της σταλούν μυστικά μία ή δύο "ασπίδες" (είδος οχιάς), στις οποίες επέτρεψε να την δαγκώσουν.

Μια άλλη γνωστή θεωρία θέλει την Κλεοπάτρα να αυτοκτόνησε.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η θυελλώδης σχέση του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας μεταφέρθηκε το 1963 και στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές το θρυλικό ζευγάρι Ρίτσαρντ Μπάρτον και Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ