ΚΟΣΜΟΣ

Λεβ Λαντάου: Οι διώξεις, το ατύχημα και ο θάνατος του φυσικού που τιμάει με doodle η Google

Λεβ Λαντάου: Οι διώξεις, το ατύχημα και ο θάνατος του φυσικού που τιμάει με doodle η Google
Wikipedia

Η Google σήμερα τιμάει με doodle την επέτειο των 111 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου φυσικού Λεβ Νταβίντοβιτς Λαντάου.

Ο Λεβ Νταβίντοβιτς Λαντάου ήταν Σοβιετικός φυσικός που έλυσε πολλά σημαντικά ζητήματα της Θεωρητικής Φυσικής.

Τα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν την κβαντική θεωρία του διαμαγνητισμού, τη θεωρητική ερμηνεία της υπερρευστότητας, τη θεωρία των μεταβολών φάσεως δεύτερης τάξεως, τη Θεωρία Γκίνσμπουργκ-Λαντάου για την υπεραγωγιμότητα, την ερμηνεία του φαινομένου της «αποσβέσεως Λαντάου» στη Φυσική Πλάσματος, τον πόλο Λαντάου στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική, τη θεωρία των νετρίνων και τη συμβολή στην επινόηση της μεθόδου του πίνακα πυκνότητας στην Κβαντομηχανική.

Οι διώξεις

Στο πλαίσιο των σταλινικών εκκαθαρίσεων, ο Λαντάου ανακρίθηκε για την Υπόθεση UPTI στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, αλλά κατάφερε να φύγει για τη Μόσχα.

Παρόλα αυτά, συνελήφθη στις 27 Απριλίου το 1938 και παρέμεινε στη φυλακή της NKVD (προδρόμου της ΚGB) μέχρι τις 29 Απριλίου 1939, οπότε ο συνάδελφός του Πιότρ Καπίτσα, που ήταν πειραματικός φυσικός χαμηλών θερμοκρασιών, έγραψε γράμμα στον Στάλιν, που εγγυόταν προσωπικά για τη συμπεριφορά του Λαντάου.

lev landau

Το ατύχημα και ο θάνατος

Τον χειμώνα του 1962 και συγκεκριμένα στις 7 Ιανουαρίου σε μία διασταύρωση δρόμου της Μόσχας, ο Λαντάου οδηγούσε όταν ξαφνικά συγκρούστηκε πλαγίως με βυτιοφόρο εξαιτίας του παγωμένου οδοστρώματος.

Ο Λαντάου τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και επί τρεις μήνες βρισκόταν σε κώμα. Δυστυχώς, δεν συνήλθε ποτέ εντελώς και πλέον ήταν λιγότερο δημιουργικός από πριν.

Ο θάνατός του, έξι χρόνια αργότερα, υπήρξε συνέπεια του τραυματισμού του από το τροχαίο του ’62.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ