ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελλάδα άφησε τρομοκράτες να συνεχίσουν το ταξίδι τους, λέει η Die Welt

Η Ελλάδα άφησε τρομοκράτες να συνεχίσουν το ταξίδι τους, λέει η Die Welt
REUTERS/Greek Prime Minister's Office/Handout via Reuters

Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έκανε την απειλή της πράξη επιτρέποντας σε υπόπτους για τρομοκρατία που φέρονται μάλιστα να ανήκουν στο περιβάλλον των δραστών του Παρισιού να συνεχίσουν το ταξίδι τους μεταφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η Welt. 

Σύμφωνα με αυτές, προερχόμενες από κύκλους των γερμανικών αρχών ασφαλείας, οι δυο ύποπτοι συνελήφθησαν στις 10 Δεκεμβρίου σε προσφυγικό καταυλισμό στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και φέρονται να ανήκουν στο περιβάλλον των δραστών των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού.

Πρόκειται για δυο Γάλλους πολίτες αλγερινής και πακιστανικής καταγωγής που "έφτασαν στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο, με το ίδιο πλοιάριο που μετέφερε τουλάχιστον δυο από τους δράστες του Παρισιού".

Στο πλαίσιο της καταγραφής τους οι ελληνικές αρχές -αναφέρει το δημοσίευμα- διαπίστωσαν ότι τα διαβατήρια που έφεραν πάνω τους είχαν καταχωρηθεί στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) ως κλεμμένα από το Ισλαμικό Κράτος.

Εντούτοις, επισημαίνεται, πως αντί να συλληφθούν οι ύποπτοι όπως προβλέπεται, οι ελληνικές αρχές τους έδωσαν διορία 30 ημερών για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει η Deutche Welle, "σε σχετική ερώτηση της Welt το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν θέλησε να τοποθετηθεί στις κατηγορίες και παρέπεμψε στις έρευνες της γαλλικής εισαγγελίας".

Η Welt θυμίζει παλαιότερη δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου ο οποίος είχε εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους πώς αν διαλύσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ελλάδα ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ελέγξει τα σύνορά της και να κρατήσει έξω τους τζιχαντιστές που επιχειρούν να διεισδύσουν στην Ευρώπη.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι "η απειλή αυτή ακουγόταν σαν ένα κακόγουστο αστείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt όμως η πρόκληση αυτή δεν φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα".

Διάψευση από κύκλους της ΕΛ.ΑΣ.

Κατηγορηματικά διέψευσαν ωστόσο το δημοσίευμα κύκλοι της αστυνομίας, σημειώνοντας ότι "σε καμία περίπτωση δεν επιτρέψαμε την έλευση από την χώρα μας, ατόμων τα οποία είχαν κόκκινη ένδειξη για συμμετοχή σε τζιχαντζιστική δράση ή επαφές με τον ISIS".

Συμπλήρωσαν οι ίδιοι κύκλοι ότι οι φωτογραφίες και τα δακτυλικά αποτυπώματα των 198 προσφύγων που είχαν φτάσει στην Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, είχαν σταλεί στις γαλλικές αρχές χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια απάντηση.

Διευκρινίζουν ότι ο μόνος τρόπος να πέρασαν από την Ελλάδα ύποπτοι, είναι "να μας έδωσαν πλαστά στοιχεία διαβατηρίου και αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα τουρκικά παράλια οπότε ο φάκελος που δημιουργείται από τις ελληνικές αρχές στηρίζεται στα στοιχεία που δίνουν οι πρόσφυγες".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ