ΚΟΣΜΟΣ

Ο Χοντρός μοιράζει εκατομμύρια στους φτωχούς του ισπανικού Νότου

Ο Χοντρός μοιράζει εκατομμύρια στους φτωχούς του ισπανικού Νότου
Οικογένεια από την κωμόπολη Villanueva de la Concepcion κοντά στη Μάλαγα της Ισπανίας πανηγυρίζουν για τον τυχερό πρώτο λαχνό στη χριστουγεννιάτικη κλήρωση, στις 22 Δεκεμβρίου 2015 REUTERS/Jon Nazca

Μετά τις εκλογές που άλλαξαν τα πάντα στην εγχώρια πολιτική σκηνή, οι κάτοικοι του ισπανικού Νότου ένιωσαν πιο τυχεροί από ποτέ, καθώς πολλά από τα μεγάλα κέρδη της φετινής κλήρωσης του δημοφιλέστατου χριστουγεννιάτικου λαχείου πήγαν σε Ανδαλουσιάνους.

Η λαχειοφόρος αγορά El Gordo («Ο Χοντρός»), επισήμως Sorteo Extraordinario de Navidad, είναι η παραδοσιακή κλήρωση του χριστουγεννιάτικου λαχείου στην Ισπανία, που διεξάγεται κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου και έχει τα υψηλότερα κέρδη στον κόσμο, καθώς μοιράζει σταθερά πάνω από 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Οργανώνεται ανελλιπώς από το 1812, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη αρχαιότερη λαχειοφόρο στον κόσμο.

Ο τρόπος που διανέμονται τα κέρδη ανάμεσα σε σειρές και μερίδια των τυχερών λαχνών καθιστά τον Χοντρό τη δημοφιλέστερη συνήθεια των Χριστουγέννων στην Ισπανία, καθώς τα κέρδη διασπείρονται σε μεγάλο κοινωνικό εύρος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φετινή κλήρωση, όπου 1.600 τυχεροί λαχνοί αγοράστηκαν στην κωμόπολη Ροκέτας ντε Μαρ (Roquetas de Mar), στην επαρχία της Αλμερίας (Almería) του ισπανικού Νότου, που πλήττεται από τεράστια ποσοστά ανεργίας.

Τριάντα μερίδια τυχερών λαχνών πωλήθηκαν στους 336 κατοίκους του Μπαγιάρκαλ (Bayárcal), ενός μικρού χωριού στην Αλμερία, όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Διάφοροι τυχεροί λαχνοί μοιράστηκαν στην ιστορική περιοχή της Αλπουχάρα (Alpujarra), όπως καταγράφει ρεπορτάζ της ισπανικής El Pais. Μαθητές σε δύο Λύκεια της περιοχής πούλησαν 784 μερίδια τυχερών λαχνών σε γονείς, καθηγητές και φίλους για να χρηματοδοτήσουν τη σχολική τους εκδρομή.

Στον ισπανικό Τύπο παρουσιάζεται πλήθος ιστοριών από την Ανδαλουσία, την πιο φτωχή περιφέρεια της Ισπανίας, όπου εντοπίστηκαν οι περισσότεροι νικητές.

Πέρυσι, ήταν η πρώτη χρονιά μετά το 2008, όπου αυξήθηκαν οι πωλήσεις των χριστουγεννιάτικων λαχείων. Αυτό ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας, που επέτρεψε σε περισσότερους να δοκιμάσουν την τύχη τους με μερίδια των 20 ευρώ.

Η αύξηση συνεχίστηκε και φέτος, 4,5% πάνω σε σχέση με τα περυσινά Χριστούγεννα, αγγίζοντας τα 2,6 δισ. ευρώ.

Ο τυχερός αριθμός ήταν ο 79140.

Πώς παίζεται ο Χοντρός

Κάθε πενταψήφιο λαχείο τυπώνεται πολλαπλώς σε διαφορετικές σειρές, οι οποίες ανέρχονται σε 160. Το κάθε λαχείο κοστίζει 200 ευρώ, αλλά εξαιτίας του κόστους μπορεί να διατεθεί σε δέκατα της τιμής με απόδοση 10% επί των κερδών σε περίπτωση που κληρωθεί. Οι περισσότεροι Ισπανοί αγοράζουν «δέκατα».

Ο πρώτος λαχνός μοιράζει 4 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος 1,250 εκατ. ευρώ, ο τρίτος 500.000 ευρώ, δύο λαχνοί δίνουν από 200.000 ευρώ, οκτώ λαχνοί από 60.000 ευρώ και 1.794 λαχνοί από 1.000 ευρώ.

Επιπλέον, δύο τυχεροί λαχνοί μοιράζουν από 20.000 ευρώ για τα λαχεία με δύο ψηφία πριν και μετά το πρώτο λαχνό, δύο τυχεροί λαχνοί μοιράζουν από 12.500 ευρώ για τα λαχεία με δύο ψηφία πριν και μετά το δεύτερο λαχνό και δύο τυχεροί λαχνοί μοιράζουν από 9.600 ευρώ για τα λαχεία με δύο ψηφία πριν και μετά το τρίτο λαχνό.

Από εκεί και ύστερα, υπάρχουν αποδόσεις των 1.000 ευρώ για 99 λαχεία με τα τρία πρώτα ψηφία του πρώτου, δεύτερου και τρίτου τυχερού λαχνού και για 999 λαχεία με τα δύο τελευταία ψηφία του πρώτου, δεύτερου και τρίτου τυχερού λαχνού.

Χαμηλότερη κατηγορία κερδών είναι τα 200 ευρώ για 9.999 λαχεία με το τελευταίο ψηφίο του πρώτου τυχερού λαχνού.

Η εφορία κατακρατεί το 20% για κέρδη άνω των 2.500 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ