ΚΟΣΜΟΣ

Για «κατάφωρη λογοκρισία» στην Τουρκία μιλάει η Διεθνής Ένωση Εκδοτών

Για «κατάφωρη λογοκρισία» στην Τουρκία μιλάει η Διεθνής Ένωση Εκδοτών
REUTERS/Osman Orsal

Την υποστήριξή της εξέφρασε στην Ένωση Εκδοτών της Τουρκίας η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (ΙΡΑ) κάνοντας λόγο για "κατάφωρη" λογοκρισία που επιβάλλεται σήμερα στη χώρα.

Υπενθυμίζει η Διεθνής Ένωση ότι τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή να αποσυρθούν από τα ράφια των βιβλιοπωλείων τα βιβλία τριών Τούρκων δημοσιογράφων, την ώρα που ένας άλλος δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε πρόστιμο καθώς φέρεται να δυσφήμισε έναν υπουργό.

Στην πραγματικότητα, επισημαίνεται, τα βιβλία των Χασάν Τζεμάλ, Τουγτσέ Ταταρί και Μισλίμ Γιουτζέλ αποσύρθηκαν μόνο επειδή βρέθηκαν στην κατοχή προσώπων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν σε πολιτικά κόμματα που έχουν τεθεί εκτός νόμου.

"Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι συγγραφείς δεν είναι τρομοκράτες και ότι πολύ περισσότερο δεν έγραψαν έργα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων", σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών της Τουρκίας.

Και συνέχισε: "Οι αποφάσεις αυτές αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά πόσο το σημερινό καθεστώς φοβάται τις λέξεις, διότι συνειδητοποιεί ότι τα βιβλία είναι πιο δυνατά από τα όπλα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ