ΚΟΣΜΟΣ

«Φως» στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν

«Φως» στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν
REUTERS/Parwiz

Με την είσοδο των Ταλιμπάν στη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί ο πόλεμος στην περιοχή που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που στόχο είχε να εξαρθρώσει την Αλ Κάιντα και να της αρνηθεί μια ασφαλής βάση επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν εκδιώχνοντας τους Ταλιμπάν από την εξουσία!

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες των Ταλιμπάν σκοπεύουν να ξεκινήσουν διάλογο με εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης αφού ανακοινωθεί η εκεχειρία και θα επιδιώξουν να αναλάβουν κάποιον ρόλο στη μεταβατική κυβέρνηση.

Άλλοι όροι περιλαμβάνουν την ανταλλαγή και απελευθέρωση κρατουμένων μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών και την άρση της απαγόρευσης ταξιδιών στους ηγέτες των Ταλιμπάν που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση της εκεχειρίας πρόκειται να οριστικοποιηθεί σύντομα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν σήμερα στο Κατάρ, για τον τέταρτο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών και φαίνεται να κατέληξαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ οδεύει ήδη προς την Καμπούλ για να ενημερώσει τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι για την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε αυτές τις εξαήμερες συνομιλίες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ δεν ήταν ωστόσο σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που μετέφεραν οι πηγές των Ταλιμπάν σχετικά με τη συμφωνία και την επικείμενη άφιξη του Χαλιλζάντ στην αφγανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές των Ταλιμπάν, στο προσχέδιο για τον τερματισμό του 17ετούς πολέμου περιλαμβάνονται επίσης εγγυήσεις ότι ο Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί ως «τρομοκρατική βάση» από την Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος. Ζητείται επίσης η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα μέσα σε διάστημα 18 μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ