ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ισπανία: Ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης
O Μαριάνο Ραχόι REUTERS/Susana Vera

Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης

"Ο Μαριάνο Ραχόι και ο Πέδρο Σάντσεθ θα συναντηθούν στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) στη Μονκλόα (την έδρα της κυβέρνησης), για πρώτη φορά μετά τις γενικές εκλογές" της Κυριακής, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ραχόι.

Στις βουλευτικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι παρέμεινε πρώτο κόμμα στη χώρα (28,7% των ψήφων, 123 έδρες), όμως έχασε την απόλυτη πλειοψηφία (176 βουλευτές σε σύνολο 350) την οποία διέθετε στην κάτω βουλή. Ο Ραχόι πρότεινε στη συνέχεια "έναν διάλογο" στα άλλα κόμματα "για να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση".

Πηγή: Reuters

Η δυναμική είσοδος στο κοινοβούλιο δύο νέων κομμάτων, των Podemos (ριζοσπαστική αριστερά) και Ciudadanos (φιλελεύθεροι), απαιτεί συμμαχίες τουλάχιστον σιωπηρές προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των βουλευτών.

Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μαριάνο Ραχόι πρέπει να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο αποχής από το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του οποίου ηγείται ο Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος μπορεί σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του, καταψηφίζοντάς τον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ