ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση

Φιλιππίνες: Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση
EPA/PEEWEE BACUNO

Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε καθεδρικό ναό στις νότιες Φιλιππίνες, σύμφωνα με την αστυνομία και τον στρατό.

Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, λίγες ώρες μετά την αρχική ενημέρωση των αρχών.

Δώδεκα πολίτες και έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (πέντε στρατιώτες και ένας αστυνομικός) σκοτώθηκαν από τη διπλή βομβιστική επίθεση σε εκκλησία στην πόλη Χολό.

Ογδόντα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, προσέθεσε ο ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.

Ο Μπεσάνα είπε πως ο επίσημος απολογισμός προήλθε από συνένωση αναφορών των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονται επί του πεδίου και πως ο αριθμός 27 που είχε αναφερθεί νωρίτερα ως απολογισμός μπορεί να ήταν αποτέλεσμα διπλής καταμέτρησης.

«Ολόκληρο το Μιντανάο τελεί υπό στρατιωτικό νόμο άρα ερευνούμε αν υπήρξαν λάθη στην ασφάλεια», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM της Μανίλα.

Φιλιππίνες: Δεκάδες νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση

Η πρώτη έκρηξη έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία στην εκκλησία και η δεύτερη στον χώρο στάθμευσης έξω από τον ναό την ώρα που κατέφθαναν άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.

20630591

Η κύρια είσοδος της εκκλησίας καταστράφηκε ενώ ξύλινα στασίδια έσπασαν και αποκολλήθηκαν κομμάτια της οροφής - EPA/PEEWEE BACUNO

Φωτογραφίες που διένειμε ο στρατός δείχνουν αίματα στην εξωτερική πλευρά της εισόδου και ζημιές σε ένα όχημα του στρατού στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας.

Είναι ακόμη ασαφές αν η ενέργεια σχετίζεται με το δημοψήφισμα που διεξήχθη στη Μιντανάο την 21η Ιανουαρίου για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Ο νόμος βάσει του οποίου εγκαθιδρύεται η Αυτόνομη Περιφέρεια Μπανγκσαμόρο του Μουσουλμανικού Μιντανάο προβλεπόταν στην ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε η Μανίλα με την αυτονομιστική οργάνωση Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (MILF) το 2014.

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Μπεσάνα, οι ερευνητές θα εξετάσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμπεράνουν ποια οργάνωση ευθύνεται.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος Σαλβαδόρ Πανέλο και ο υπουργός Άμυνας Ντέλφιν Λορεντζάνα καταδίκασαν την επίθεση και δεσμεύθηκαν ότι οι αρχές θα καταδιώξουν τους δράστες.

«Διέταξα να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού όλων των μονάδων, να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των χώρων λατρείας και των δημόσιων χώρων και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν σχέδια του εχθρού», είπε ο Λορεντζάνα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ