ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Νέες πιέσεις για το backstop πριν από κρίσιμη ψηφοφορία

Brexit: Νέες πιέσεις για το backstop πριν από κρίσιμη ψηφοφορία
REUTERS/Hannah McKay

Νέες πιέσεις για το λεγόμενο backstop –το «δίχτυ ασφαλείας» για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας- δέχεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα  Μέι, η οποία θα πρέπει να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να έχει εξασφαλίσει αλλαγές εάν επιθυμεί να περάσει κάποια συμφωνία για το Brexit από τη βρετανική βουλή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Telegraph», μάλιστα, ότι πως η Μέι θα ζητήσει νομικά δεσμευτικές μεταβολές των όρων για το backstop. «Μια ρήτρα ελευθερίας θα ήταν καλά νέα για το Brexit» έγραψε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον, που φαίνεται να κάνει ένα βήμα προσέγγισης προς την Μέι.

Επικαλούμενος κυβερνητική πηγή, ο Τζόνσον ανέφερε πως η Μέι επιδιώκει να προστεθεί στη συμφωνία αποχώρησης μια ρήτρα για την ημερομηνία που θα εκπνεύσει η ισχύς του μηχανισμού αυτού .

Οι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν την Τρίτη σειρά τροπολογιών που πιθανώς να ξεκαθαρίσουν το τοπίο του Brexit. Όπως μεταδίδει το BBC, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι αλλαγές στο backstop δεν θα γίνουν αποδεκτές. Τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι τα «σκληρά σύνορα» ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την περιοχή.

2019 01 28T091632Z 573942726 RC1F3FA00AA0 RTRMADP 3 BRITAIN EU


Πηγή: REUTERS/Hannah McKay

Παρόλα αυτά, υπάρχουν «αγκάθια» στο backstop που ενοχλούν τους Brexiteers – τους υποστηρικτές του Brexit. Και αυτό γιατί έχει δημιουργηθεί ο φόβος πως με αυτόν τον τρόπο η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνουν «δεμένες» για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Από την 15 Ιανουαρίου, όταν η συμφωνία της Μέι για το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση καταψηφίστηκε με 432 ψήφους κατά έναντι 202 υπέρ, βουλευτές αλλά και μέλη της αντιπολίτευσης καταθέτουν τροπολογίες επί του ζητήματος. Παρότι οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν για κάποια συμφωνία την Τρίτη, σε περίπτωση που κάποια από τις τροπολογίες λάβει το «πράσινο φως» τότε οι πιθανότητες να εγκριθεί ένα σχέδιο νόμου για το Brexit μεγαλώνουν.

Διαβεβαιώσεις Μέι σε στελέχη της για το «σκληρό Brexit»

Την ίδια ώρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φαίνεται πως διαβεβαίωσε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τα στελέχη της κυβέρνησής της ότι δεν θα επιτρέψει «σκληρό Brexit».

Όπως έγραψε η εφημερίδα The Sun την Κυριακή, επικαλούμενη κυβερνητικό στέλεχος, η Μέι είπε επίσης σε κορυφαίους υπουργούς της ότι δεν είναι έτοιμη να κάνει αυτή την παραδοχή δημόσια, ώστε να μην χάσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί.

Πιο οργισμένοι οι Βρετανοί

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian γράφει σήμερα πως οι Βρετανοί εμφανίζονται πιο οργισμένοι μετά από το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενη έρευνα που υποστηρίζει παράλληλα ότι οι δείκτες δυσαρέσκειας των πολιτών έχουν πάρει την ανιούσα.

Πιο συγκεκριμένα, το 69% των ερωτηθέντων είπαν πως οι συμπολίτες τους είναι «πιο εκνευρισμένοι με την πολιτική και την κοινωνία» από το 2016.

Η δημοσκόπηση της Edelman Trust Barometer αποκαλύπτει επίσης ότι το 40% των πολιτών πιστεύει πως οι συμπολίτες τους είναι «ανοιχτοί» στο να συμμετάσχουν σε βίαιες πορείας.

Παράλληλα, ένας στους έξι ερωτηθέντες απάντησε ότι έχει παρεξηγηθεί με φίλους ή συγγενείς πριν από το δημοψήφισμα. Περί το 65% των Βρετανών θεωρούν ότι η χώρα τους βρίσκεται σε «λάθος δρόμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ