ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Φοιτητής έφαγε μακαρόνια πέντε ημερών και πέθανε από δηλητηρίαση

Βέλγιο: Φοιτητής έφαγε μακαρόνια πέντε ημερών και πέθανε από δηλητηρίαση
Pixabay

Αντικείμενο επιστημονικής μελέτης έγινε ο τραγικός θάνατος ενός νεαρού φοιτητή στο Βέλγιο ο οποίος «πήγε» από… μακαρόνια.

Ο 20χρονος από τις Βρυξέλλες έφαγε τα μακαρόνια με σάλτσα που είχαν μείνει στον πάγκο της κουζίνας του επί πέντε ημέρες, με αποτέλεσμα να πάθει τροφική δηλητηρίαση.

Το μοιραίο λάθος του Βέλγου ήταν να πάρει… αψήφιστα τα συμπτώματα και προσπάθησε να κοιμηθεί, χωρίς να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του, ενώ οι γονείς του τον βρήκαν νεκρό έντεκα ώρες μετά.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 2008 στις Βρυξέλλες, ωστόσο έγινε αντικείμενο μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τώρα στην αμερικανική επιθεώρηση Κλινικής Μικροβιολογίας.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο 20χρονος φοιτητής ζέστανε τα μακαρόνια στο φούρνο μικροκυμάτων, τα έφαγε και πήγε να αθληθεί.

Επέστρεψε ωστόσο άρον - άρον σπίτι του, καθώς ένιωθε τρομερή ναυτία, πονοκέφαλο και ισχυρό πόνο στο στομάχι. Παρ΄ όλα αυτά, κατάφερε κάποια στιγμή να αποκοιμηθεί, ωστόσο πέθανε στον ύπνο του.

Το πτώμα του εντόπισαν οι γονείς του, οι οποίοι τον αναζήτησαν, μετά από 11 ώρες.

Όπως έδειξε η νεκροψία, για το θάνατό του 20χρονου ευθύνεται το βακτήριο «Bacillus cereus» («βάκιλος δημητριακών»), ένα σπορογόνο βακτήριο ευρύτατα διαδεδομένο στο περιβάλλον, που παράγει τοξίνες και προκαλεί εμετό και διάρροια.

Οι τοξίνες που παράχθηκαν ήταν μάλιστα τόσο ισχυρές που επέφεραν την κατάρρευση του συκωτιού του και τελικά το θάνατο.

«Πολλοί άνθρωποι τρώνε μακαρόνια που έχουν μαγειρευτεί 2-3 μέρες πριν. Αυτό δεν είναι πάντα ασφαλές και αν το φαγητό μας μυρίζει κάπως περίεργα, τότε καλύτερα είναι να το αφήσουμε», προειδοποιούν οι ειδικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ