ΚΟΣΜΟΣ

Δίχως τέλος η αντιπαράθεση του Κρεμλίνου με τον Χοντοκόρφσκι

Δίχως τέλος η αντιπαράθεση του Κρεμλίνου με τον Χοντοκόρφσκι
O Μιχαήλ Χοντοκόρφσκι REUTERS/Peter Nicholls

Στέλεχος του σοβιετικού κράτους, μεγιστάνας του πετρελαίου, φιλάνθρωπος, πρώην κατάδικος, εχθρός του Πούτιν, ο Μιχαήλ Χοντοκόρφσκι σίγουρα δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Για άλλη μια φορά θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη ρωσική δικαιοσύνη καθώς, σύμφωνα με ρώσο αξιωματούχο, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον πρώην ιδιοκτήτη της Yukos που ζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο Λονδίνο.

Οι περιπέτειες του Χοντοκόρφσκι, εμβληματικού, κάποτε, εκπρόσωπου της λεγόμενης ομάδας των ολιγαρχών, με τη ρωσική δικαιοσύνη ξεκινούν το 2003 όταν κατηγορήθηκε για απάτες στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Η συγκεκριμένη δίκη είχε αποκτήσει τότε ευρύτερο ενδιαφέρον καθώς από πολλούς διεθνείς παρατηρητές θεωρήθηκε πως η συμπεριφορά του ρωσικού κράτους προς το Χοντοκόρφσκι ήταν αντικανονική και εμπεριείχε πολιτικά κίνητρα. Τον Μάιο του 2005 κρίθηκε τελικά ένοχος και καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκισης από. Στον Χοντοκόρφσι δόθηκε χάρη από τον ίδιο τον πρόεδρο Πούτιν, τον Δεκέμβριο του 2013, και έτσι αφέθηκε λίγους μήνες πριν από το τέλος της ποινής του.

Υπενθυμίζεται πως, ο κάποτε θεωρούμενος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, έχει ιδρύσει από το 2014 την οργάνωση Open Russia. Η συγκεκριμένη οργάνωση -αν και δεν δρα επισήμως σαν πολιτικό κόμμα- προωθεί την αλλαγή επί του δημοκρατικότερου του ρωσικού πολιτικού συστήματος σε ζητήματα όπως η ελευθερία του Τύπου και η διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων. Αποτελεί έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της κυβέρνησης Πούτιν.

Ρώσοι ολιγάρχες

Ο Χοντοκόρφσκι, μαζί με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, αποτελούν ίσως τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις τον λεγόμενων ολιγαρχών, δηλαδή των επιχειρηματιών που αναδείχθηκαν στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Στη περίπτωση του Χοντοκόρφσκι αυτό έγινε μέσα από την σταδιακή άνοδο του στην ιεραρχία του σοβιετικού κράτους την περίοδο της περεστρόικα, που του έδωσε τη δυνατότητα να πάρει υπό την κατοχή του την πετρελαϊκή εταιρία Υukos στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Κάποτε η περιουσία του Χοντοκόρφσκι υπολογιζόταν στα 15 δις δολάρια. Σήμερα, που επισήμως ο Χοντοκόρφσκι δεν έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά ασχολείται με την φιλανθρωπία, δεν ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ