ΚΟΣΜΟΣ

Μάας: H υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit είναι η καλύτερη και η μοναδική λύση

Μάας: H υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit είναι η καλύτερη και η μοναδική λύση
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ως την «καλύτερη και μοναδική λύση», χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βρετανία – Λονδίνο για το Brexit.

«Η θέση μας είναι σαφής: η συμφωνία αποχώρησης είναι η καλύτερη και μοναδική λύση για μια συντεταγμένη έξοδο», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke, αφού η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έλαβε εντολή από το Κοινοβούλιό της για να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία και τον μηχανισμό ασφαλείας (backstop) που προβλέπεται για την Ιρλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αμέσως ότι δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθεί.

Η Γερμανία, δια του υπουργού της επί των Εξωτερικών, υπενθυμίζει ιδιαίτερα την προσήλωσή της στο backstop, τον μηχανισμό που έχει προβλεφθεί ώστε να μην υπάρξει επιστροφή σε ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Η Γερμανία και ολόκληρη η Ένωση είναι σταθερά με το μέρος της Ιρλανδίας. Δεν θα αφήσουμε την Ιρλανδία απομονωμένη στο ζήτημα αυτό», διαβεβαίωσε ο Μάας.

Ολοένα και πιο κοντά το σκληρό Brexit

Εξάλλου η γερμανική Ένωση Μηχανικών VDMA ανακοίνωσε σήμερα πως εκτιμά ότι ένα σκληρό Brexit έρχεται πιο κοντά μέρα με τη μέρα.

«Δυστυχώς, ακόμη και μετά την ψηφοφορία στη βρετανική κάτω βουλή δεν υπάρχουν νέες ελπίδες να αποφύγουμε ένα άτακτο Brexit», δήλωσε ο διευθυντής της VDMA Τίλο Μπρότμαν και κάλεσε τη Βρετανία να κάνει εποικοδομητικές και ρεαλιστικές προτάσεις για μια λύση στο Brexit.

Ο ίδιος δήλωσε πως η αφαίρεση του backstop από τη συμφωνία αποχώρησης είναι ένα «όνειρο θερινής νυκτός» που δεν θα προχωρήσει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ