ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στο Τέξας

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στο Τέξας
Twitter

Οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας προχώρησαν την Τετάρτη (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) στην εκτέλεση ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών διότι πυροβόλησε και σκότωσε αστυνομικό στο Χιούστον κατά τη διάρκεια ληστείας.

Ο Ρόμπερτ Μίτσελ Τζένινγκς, 61 ετών, εκτελέστηκε με την ενδοφλέβια έγχυση θανατηφόρων χημικών στο Χάντσβιλ. Ήταν ο πρώτος θανατοποινίτης που οδηγήθηκε στην αίθουσα εκτελέσεων στην πόλη αυτή του Τέξας φέτος.

Το 2018, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε συνολικά 25 εκτελέσεις θανατοποινιτών, εκ των οποίων 13 έγιναν στο Τέξας, την Πολιτεία που θανατώνει πάγια τους περισσότερους από το 1976, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε σε ισχύ τη δυνατότητα επιβολής της εσχάτης των ποινών.

Τη 19η Ιουλίου 1988, ο Τζένινγκς λήστεψε κινηματογράφο που πρόβαλε ταινίες για ενήλικους πριν εισβάλει, ενώ συνεργός του τον περίμενε σε αυτοκίνητο διαφυγής, σε παρακείμενο βιβλιοπωλείο. Μέσα στο βιβλιοπωλείο βρισκόταν ο 24χρονος αστυνομικός Έλστον Χάουαρντ του τμήματος Ηθών, που είχε πάει να επιδώσει ένταλμα διότι το κατάστημα πωλούσε ερωτικές ταινίες και περιοδικά χωρίς άδεια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Houston Chronicle» και αρχεία της φυλακής.

Ο Τζένινγκς, αποφυλακισμένος υπό όρους καθώς είχε καταδικαστεί για άλλη ληστεία, πυροβόλησε τον Χάουαρντ αρχικά δύο φορές και μια τρίτη αφού ο αστυνομικός είχε πλέον πέσει κάτω.

Είπε στον συνεργό του τι είχε συμβεί μόλις μπήκε στο αυτοκίνητο. Εκείνος έσπευσε να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο αφού προηγουμένως τον πυροβόλησε, τραυματίζοντάς τον στο χέρι.

Αιμορραγώντας, ο Τζένινγκς πήγε σε νοσοκομείο, όπου συνελήφθη.

Καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 1989. Οι συνήγοροί του άσκησαν κατόπιν αρκετές εφέσεις, επισημαίνοντας τη δύσκολη παιδική ηλικία του και την νοητική υστέρησή του στην προσπάθειά τους να επιτύχουν να μη θανατωθεί. Εφετείο απέρριψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την τελευταία του έφεση, που επικαλείτο σφάλματα της υπεράσπισης. Οι δικηγόροι του, μάταια, κατέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να αναβληθεί η εκτέλεσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ