ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απειλεί με «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αν δεν πάρει έγκριση για το τείχος στο Μεξικό

Ο Τραμπ απειλεί με «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» αν δεν πάρει έγκριση για το τείχος στο Μεξικό
REUTERS/Jim Young

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε σήμερα ότι ενδέχεται σύντομα να κηρύξει «κατάσταση εθνικής ανάγκης» για να παρακάμψει το Κογκρέσο και να μπορέσει να κατασκευάσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

«Σκέφτομαι ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να το κάνουμε αυτό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, έπειτα από μια σύσκεψη για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Άραγε, θα το ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την Τρίτη, για την Κατάσταση του Έθνους, ενώπιον του Κογκρέσου; Χωρίς να το επιβεβαιώσει κατηγορηματικά, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να το κάνει. «Ακούστε προσεκτικά (την ομιλία)» τόνισε.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ξεκαθάρισε την Πέμπτη ότι κανένα κονδύλι για το τείχος που θέλει να οικοδομήσει ο Τραμπ δεν θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία για τον προϋπολογισμό για την οποία εργάζεται διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί, αλλά κατά διαστήματα και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνουν λόγο για ένα «φράχτη» στα σύνορα με το Μεξικό, με την ελπίδα ότι θα καταστήσουν το σχέδιό τους πιο αποδεκτό από τους Δημοκρατικούς και θα αποφύγουν μια νέα παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.

Το πρωί της Πέμπτης όμως, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι η αλλαγή της ρητορικής δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. «Ας τα αποκαλούμε τείχη και να σταματήσουμε τα πολιτικά παιχνίδια», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, δείχνονας να απευθύνεται στους δικούς του πολιτικούς συμβούλους. «Το ΤΕΙΧΟΣ είναι ΤΕΙΧΟΣ», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ