ΚΟΣΜΟΣ

Νέο συγκλονιστικό βίντεο: Καρέ-καρέ η κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία

Νέο συγκλονιστικό βίντεο: Καρέ-καρέ η κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία
REUTERS/Adriano Machado

Ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της κατάρρευσης του φράγματος στη Βραζιλία τον περασμένο μήνα, από την οποία περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είδε το φως της δημοσιότητας.

Σε αυτό φαίνεται καρέ-καρέ η στιγμή που τα ορμητικά νερά πλησιάζουν το φράγμα, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους και μην αφήνοντας τίποτα όρθιο.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των υπηρεσιών διάσωσης, ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύτηκε στους 110, ενώ 238 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Τα πτώματα 71 ανθρώπων έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα, ενώ το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει εκτιμηθεί απόλυτα.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάρρευση του φράγματος στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Κόχεγκου ντο Φεϊζάου της εταιρείας Vale, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής είχε ως αποτέλεσμα ένας γιγαντιαίος χείμαρρος λάσπης και νερού να σαρώσει μέρος της Μπρουματζίνιου, όπου ζουν περίπου 39.000 άνθρωποι.

Οι Αρχές της Βραζιλίας επέβαλαν πρόστιμο ύψους 250 εκατομμυρίων ρεάλ (σχεδόν 66,5 εκατομμύρια δολάρια, 58 εκατ. ευρώ) στο μεταλλευτικό κολοσσό Vale, υπεύθυνο για το φράγμα.

Δικαστής διέταξε το πάγωμα ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ρεάλ (περίπου 250 εκ. ευρώ) στους λογαριασμούς της Vale ώστε να δοθούν ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το νέο δυστύχημα.

Σημειώνεται ότι η Πολιτεία Μίνας Ζεράις δεν έχει ακόμα ανακάμψει από ένα προηγούμενο, παρόμοιο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι. Από τη θραύση του φράγματος τελμάτων που ανήκε στην κοινοπραξία της Vale και της BHP Group Ltd προκλήθηκε η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vale Φάμπιο Σβάρτσμαν υποστήριξε ότι το φράγμα που κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή στο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος είχε επιθεωρηθεί στις 10 Ιανουαρίου και κρίθηκε «σταθερό». Πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Ωστόσο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια, μηχανικός ειδικευμένος στην κατασκευή φραγμάτων, Ντίκραν Μπερμπέριαν χαρακτήρισε «προαναγγελθείσα τραγωδία» την καταστροφή της περασμένης Παρασκευής. «Το φράγμα είχε δώσει ενδείξεις διαρροής στο παρελθόν. Δεν βλέπω τίποτα το μη προβλέψιμο. Εδώ δεν έχουμε ηφαίστεια, δεν γίνονται σεισμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ