ΚΟΣΜΟΣ

Σπάνιο φαινόμενο χιονιού σε χωράφι στο Marlborough της Μεγάλης Βρετανίας

Σπάνιο φαινόμενο χιονιού σε χωράφι στο Marlborough της Μεγάλης Βρετανίας
pixabay

Ένα μοναδικό θέαμα αντίκρισε ο Brian Bayliss στο χωράφι του στο Wiltshire, στο Marlborough της Μεγάλης Βρετανίας: Από το χιόνι που έπεσε και το «έστρωσε» τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή, σχηματίστηκαν κύλινδροι που φαίνεται να έχουν κυλήσει μόνοι τους στο χωράφι.

Συνολικά έξι τέτοιους κυλίνδρους χιονιού είδε ο Bayliss στο χωράφι του, τους οποίους απαθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό. Αρχικά ο ίδιος νόμιζε ότι κάποιος άνθρωπος τις φτιάξει, ωστόσο, όπως διαπίστωσε, δεν υπήρχαν ίχνη πατημασιών στο χιόνι.

Εκτιμάται ότι οι κύλινδροι σχηματίστηκαν, όταν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, εκτοξεύονταν χοντρά κομμάτια χιονιού στον αέρα, τα οποία πολλαπλασιάζονταν στην πορεία, εκτελώντας μια διαδρομή.

Οι κύλινδροι που προέκυψαν μοιάζουν με έναν κύλινδρο σανού ή ένα ντόνατ και είναι κούφιοι μέσα.

Ο 51χρονος έμεινε έκπληκτος, καθώς όπως είπε δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο, ενώ περιγράφοντας τη σκηνή, ανέφερε πως όταν πλησίασε τους χιονοκύλινδρους, μπορούσε να δει τον ήλιο από την τρύπα στη μέση, λίγο μετά την ανατολή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του BBC, Ian Fergusson, είναι πολύ σπάνιο οι συνθήκες να είναι τόσο ιδανικές, έτσι ώστε να σχηματιστούν οι κύλινδροι του χιονιού, τονίζοντας ακόμα ότι ο Brian ήταν πολύ τυχερός που τις είδε.

«Είναι ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που ονομάζεται χιονοκύλινδροι ή χιονόμπαλες. Χρειάζεται να υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για να σχηματιστούν: μια ομαλή πλαγιά χωρίς βλάστηση, όπως στην περίπτωση αυτή, ενισχύει την πιθανότητα να σχηματιστούν».

«Ένα στρώμα λεπτού χιονιού, που βρίσκεται πάνω από τον υπάρχοντα πάγο και δεν κολλά σε αυτόν, σε συνδυασμό με συγκεκριμένη θερμοκρασία, υγρασία και ταχύτητα του ανέμου, είναι θεμελιώδους σημασίας για τη δημιουργία αυτών των φυσικών φαινομένων», πρόσθεσε.

Εάν ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός ή πολύ αδύναμος, ή το χιόνι είναι πολύ στέρεο, δεν σχηματίζονται τέτοιοι κύλινδροι, εξηγεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ