ΚΟΣΜΟΣ

Παραίτηση από την ΙΑΑF για συγκάλυψη σκανδάλου

Παραίτηση από την ΙΑΑF για συγκάλυψη σκανδάλου
H Mariya Savinova τερματίζει πρώτη στον τελικό των 800 μέτρων στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. REUTERS/Lucy Nicholson

Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο ντόπινγκ που συγκλονίζει τον ρωσικό στίβο αλλά και όλο τον κλασικό αθλητισμό συνεχίζουν να είναι καταιγιστικές.

Τελευταία εξέλιξη ήταν η παραίτηση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), Νικ Ντέιβις , ύστερα από την αποκάλυψη από την εφημερίδα Le Monde ενός μέιλ του 2013 στο οποίο ο Ντέιβις προσπαθούσε να εμποδίσει την διαλεύκανση περιπτώσεων ντόπινγκ ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στη Μόσχα εκείνη την χρονιά.

Στο μέιλ που είχε παραλήπτη τον Μασάτα Ντιακ, γιο του πρώην προέδρου της ΙΑΑF Λαμίνε Ντιακ, γίνεται λόγος για «ρωσικούς σκελετούς στην ντουλάπα μας σε σχέση με το ντόπινγκ».

Με δήλωση του που απέστειλε στο CNN ο Nτέιβις παραδέχεται την ύπαρξη του μέιλ .

«Προκειμένου να αποδείξω την επιθυμία μου να ερευνηθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον μου , παραδίδω τα μέιλ μου στην επιτροπή δεοντολογίας της IAAF. Παράλληλα αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση μου στην ΙΑΑF προκειμένου η επιτροπή δεοντολογίας να έχει την δυνατότητα να ερευνήσει ανεμπόδιστα αν παραβίασα κάποιον κανονισμό».

Πάνω από 50 ρώσοι αθλητές , ανάμεσα τους κορυφαία ονόματα του στίβου, έχουν τιμωρηθεί ήδη από την ΙΑAF και τις ρωσικές αρχές για χρήση απαγορευμένων ουσιών που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με την διοργάνωση του 2013 στη Μόσχα στην οποία η Ρωσία πρώτευσε στον πίνακα των μεταλλίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ