Ρωσία: Έξι χρόνια φυλακή σε Δανό μάρτυρα του Ιεχωβά για εξτρεμισμό
Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν Μάρτυρα του Ιεχωβά σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για "εξτρεμισμό" στην πρώτη καταδίκη αυτού του είδους μετά τον νόμο του 2017 που έθεσε εκτός νόμου την θρησκευτική αυτή οργάνωση.
Ένοπλοι πράκτορες της FSB είχαν συλλάβει τον Δανό πολίτη Ντένις Κρίστενσεν τον Μάιο του 2017 στην πόλη της Ρωσίας Οριόλ λίγο μετά την απαγόρευση από τη Μόσχα της εξτρεμιστικής οργάνωσης -όπως χαρακτήρισε η Ρωσία τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.
"Λυπούμαστε πολύ για την καταδίκη εις βάρος του Ντένις Κρίστενσεν, ενός αθώου, ο οποίος δεν διέπραξε κανένα έγκλημα. Είναι θλιβερό το ότι στη Ρωσία είναι ποινικό αδίκημα να διαβάζει κάποιος τη Βίβλο, να κηρύττει και να διάγει έναν ηθικό τρόπο ζωής", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Ρωσία, ο Γιάροσλαβ Σιβούλσκι, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Η Δανία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί την θρησκευτική ελευθερία. Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του δήλωσε "έντονα ανήσυχος" και άσκησε κριτική εις βάρος της Μόσχας για το ότι χαρακτηρίζει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά εξτρεμιστική οργάνωση, κάτι αντίστοιχο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο Κρίστενσεν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη νότια Ρωσία ως ενήλικας και είναι παντρεμένος με Ρωσίδα, επέμενε την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο ότι "ποτέ δεν διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη".
"Ελπίζω ότι σήμερα είναι η ημέρα που η Ρωσία θα υπερασπιστεί την θρησκευτική ελευθερία", είπε στους δημοσιογράφους εισερχόμενος στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου σήμερα.
Ένας φωτογράφος του AFP, ο οποίος βρισκόταν έξω από την αίθουσα είδε τον 46χρονο Κρίστενσεν μετά την ετυμηγορία να οδηγείται έξω από την αίθουσα με την συνοδεία αστυνομικών ενώ γύρω του βρίσκονταν υποστηρικτές του.
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θα εφεσιβάλουν την απόφαση εντός δέκα ημερών, σύμφωνα με ανακοίνωση του κεντρικού γραφείου τους.
Οργανώσεις της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την εξέλιξη αυτή με την Διεθνή Αμνηστία να δηλώνει ότι (η δίκη) ήταν "ενδεικτική των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται στη Ρωσία".
Το 2017 οι αρχές τροποποίησαν έναν υπάρχοντα νόμο κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων ώστε να συμπεριλάβει ειδικά τους Μάρτυρες διατάσσοντας την διάλυση της οργάνωσης στη Ρωσία.
Από τότε συντελείται μια εντεινόμενη εκστρατεία καταστολής των μελών της με περίπου 90 ποινικές δίκες να βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε δεκάδες περιοχές της Ρωσίας, σύμφωνα με την οργάνωση.
Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη κατηγορούμενος για εξτρεμιστικές ενέργειες ο 33χρονος ηγέτης της οργάνωσης στο Ιβάνοβο, μια πόλη βορειοανατολικά της Μόσχας, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι αριθμεί περισσότερα από 170.000 μέλη στη Ρωσία, μια χώρα 144 εκατομμυρίων πολιτών όπου οι περισσότεροι είναι χριστιανοί Ορθόδοξοι. Χιλιάδες άλλα μέλη της έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.
Σε έκθεσή της τον περασμένο χρόνο η ΜΚΟ Human Rights Watch κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές για μια "σαρωτική εκστρατεία" παρενόχλησης και διώξεων εις βάρος της οργάνωσης.
Το 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η διάλυση έξι χρόνια νωρίτερα του παραρτήματος της οργάνωσης στη Μόσχα παραβιάζει το δικαίωμα της συνάθροισης και της θρησκευτικής ελευθερίας.