ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – Ιταλίας λόγω «κίτρινων γιλέκων»

Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – Ιταλίας λόγω «κίτρινων γιλέκων»
REUTERS/Emmanuel Foudrot

Η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ιταλία «για διαβουλεύσεις», μετά τη συνάντηση του αρχηγού των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, προχθές, με τα κίτρινα γιλέκα.

Σε ανακοινωθέν της, η γαλλική κυβέρνηση τονίζει ότι «εδώ και μήνες γίνεται στόχος αβάσιμων επιθέσεων και κατηγοριών από μέρους της Ιταλίας, «κάτι που δεν έχει προηγούμενο, από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο γραμματέας της ακροδεξιάς Λέγκα του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, απάντησε ότι είναι έτοιμος για διάλογο και να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, «υπό τον όρο, όμως, το Παρίσι να ακούσει τα αιτήματα της Ρώμης». «Δεν θέλουμε να τσακωθούμε με κανέναν, δεν μας ενδιαφέρουν οι εριστικές προσεγγίσεις», συμπλήρωσε.

Κατά την συνάντησή του, προχθές στο Παρίσι, με εκπροσώπους των κίτρινων γιλέκων, ο Ντι Μάιο είχε τονίσει ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, στις διεκδικήσεις τους, με το πρόγραμμα του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ιταλία και την Γαλλία, με αφορμή την συνάντηση του Λουίτζι Ντι Μάιο με εκπροσώπους των κίτρινων γιλέκων.

«Μίλησα με τον Εμανουέλ Μακρόν και θέλω να πω ότι η σχέση της Ιταλίας με την Γαλλία έχει παλαιές οικονομικές και πολιτιστικές ρίζες. Μια σχέση η οποία δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση από πρόσκαιρα συμβάντα», τόνισε ο Κόντε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι άλλο είναι οι πρωτοβουλίες πολιτικών δυνάμεων, και άλλο οι επίσημες, σχέσεις ανάμεσα σε δυο χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ