ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Ο αγώνα των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου» δικαιώνεται

Αργεντινή: Ο αγώνα των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου» δικαιώνεται
Οι γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου REUTERS/Marcos Brindicci

Μετά από 39 χρόνια ερευνών, μια από τις γυναίκες που είχαν ιδρύσει το κίνημα των "Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου", η Μαρία "Τσίτσα" Μαριάνι, ξαναβρήκε την εγγονή της την οποία είχαν αρπάξει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983), μόλις τρεις μήνες μετά τη γέννησή της.

Η Κλάρα Ανάι, που είχε εξαφανιστεί στις 24 Νοεμβρίου 1976, είναι το 120ο από τα "κλεμμένα παιδιά" της δικτατορίας που αναγνωρίζεται, ανακοίνωσε σήμερα το Ίδρυμα Ανάι. Από τις εξετάσεις DNA που έγιναν καθορίστηκε "κατά 99,9%" ο γενετικός δεσμός μεταξύ της Κλάρας Ανάι και της Μαρίας Μαριάνι, ανακοίνωσε το Ίδρυμα το οποίο ίδρυσε η γιαγιά μετά την αποχώρησή της από την προεδρία του κινήματος των "Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου".

Η υπόθεση ήταν γνωστή σε όλον τον κόσμο χάρη στις ανοιχτές επιστολές που έστελνε η Μαρία Μαριάνι στην εγγονή της. Μια φωτογραφία της Κλάρας όταν ήταν μωρό είχε αναρτηθεί και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι γονείς της Κλάρα Ανάι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Οι "Γιαγιάδες" εδώ και δεκαετίες αναζητούν τα χαμένα εγγόνια τους. Υπολογίζουν ότι περίπου 500 παιδιά αντιφρονούντων, που γεννήθηκαν όταν οι μητέρες τους ήταν στη φυλακή, υιοθετήθηκαν κατόπιν από στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος ή από φίλα προσκείμενους στο καθεστώς.

Τον Αύγουστο του 2014 η ιστορική ηγέτιδα των "Γιαγιάδων", η Εστέλα Καρλότο, ξαναβρήκε τον εγγονό της μετά από 36 χρόνια.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ