ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Απέσυρε την υποψηφιότητά της η πριγκίπισσα, μετά το βασιλικό «άκυρο»

Ταϊλάνδη: Απέσυρε την υποψηφιότητά της η πριγκίπισσα, μετά το βασιλικό «άκυρο»
REUTERS

Η υποψηφιότητα της αδελφής του βασιλιά της Ταϊλάνδης για την πρωθυπουργία διήρκεσε μόνο μια μέρα, καθώς το κόμμα Thai Raksa Chart, με το οποίο θα ήταν υποψήφια η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα έκανε πίσω, μετά την αντίθεση που εξέφρασε ο βασιλικός οίκος.

«Το κόμμα Thai Raksa Chart συμμορφώνεται με τη βασιλική διαταγή» που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από την τηλεόραση, βάσει της οποίας θεωρείται «ακατάλληλη» η άνευ προηγουμένου αυτή είσοδος στην πολιτική, ανακοίνωσε το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε από πολιτικούς που πρόσκεινται στο δισεκατομμυριούχο και εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Θακσίν Σιναουάτρα.

«Η υποψηφιότητα της Ουμπολρατάνα περνούσε πραγματικά την κόκκινη γραμμή και έθετε το (βασιλικό) θεσμό σε κίνδυνο», αναλύει η Πουανγθόνγκ Παουακαπάν, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου Τουλαλονγκόρν της Μπανγκόκ.

Για την αναλύτρια αυτήν -μια από τις λίγες που δέχθηκαν να μιλήσουν δημοσίως μετά το βέτο του παλατιού στο σχέδιο αυτό- ήδη από τη μετάδοση του μηνύματος των βασιλικών ανακτόρων χθες το βράδυ, η τύχη της πριγκίπισσας είχε κριθεί: το όνομά της δεν θα γραφόταν ποτέ στην ιστορία ως της πρώτης πριγκίπισσας που θα γινόταν επικεφαλής μιας πολιτικής κυβέρνησης.

Η πριγκίπισσα δημοσίευσε σήμερα το πρωί, πριν από την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητάς της, μήνυμα στο Instagram, το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί να παραμείνει υποψήφια.

«Θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι θέλω να δω την Ταϊλάνδη να προχωράει μπροστά, να είναι θαυμαστή και αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, θέλω να δω όλους τους Ταϊλανδούς να έχουν δικαιώματα, μια ευκαιρία, καλή ζωή, ευτυχία για όλους», σημείωνε στην ανάρτησή της, στην οποία εξέφραζε την ευγνωμοσύνη της σε αυτούς που την υποστηρίζουν και κατέληγε γράφοντας: "#ILoveYou"

Ωστόσο η 67χρονη Ουμπολρατάνα δεν θα γίνει πρωθυπουργός υπό το κόμμα Thai Raksa Chart, το οποίο στέλνοντας ένα πρώτο ανησυχητικό μήνυμα είχε ακυρώσει μια πρώτη προεκλογική συγκέντρωση που προβλεπόταν να κάνει σήμερα το πρωί στην Μπανγκόκ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Μαρτίου. Σε αυτήν δεν προγραμματιζόταν να παραστεί πάντως η πριγκίπισσα.

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του παλατιού προσέφερε το έδαφος για πολλές εικασίες: πραγματικά δεν είχαν συμβουλευτεί το βασιλιά; μήπως αυτός ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στη χούντα για να της υπενθυμίσει πού βρίσκεται πραγματικά το κέντρο της εξουσίας στην Ταϊλάνδη παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ζει στη Γερμανία;
Ο βασιλιάς Βαζιραλονγκόρν ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η υποψηφιότητα της αδελφής του για την πρωθυπουργία είναι αντισυνταγματική και ακατάλληλη.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο βασιλιάς σημείωνε ότι η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα «είναι εξαιρετικά σεβαστή από όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας», αλλά υπογράμμιζε ότι η μοναρχία στην Ταϊλάνδη θα πρέπει να παραμείνει υπεράνω πολιτικής.

«Η συμμετοχή της στην πολιτική είναι αντίθετη με την μακρά εθνική παράδοση και πολύ ακατάλληλη», τόνιζε επίσης στην ανακοίνωσή του.

Το κόμμα Thai Raksa Chart ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι αναστέλλει την προεκλογική του εκστρατεία ενώ θα προβεί σε μια επανεκτίμηση των επιλογών που έχει.

«Τώρα οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε και θα εκδώσουμε ανακοίνωση προσεχώς όσον αφορά τα μελλοντικά μας σχέδια», δήλωσε στέλεχος του κόμματος, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο DPA.

Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αναλάβει ποτέ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας το 1932.

Ο Θακσίν Σιναουάτρα θεωρούταν ανέκαθεν από την παλιά φρουρά των ανακτόρων και τους στρατιωτικούς απειλή για τη βασιλεία. Εξού και τα πραξικοπήματα του 2006 και του 2014 εναντίον της κυβέρνησής του και αυτής της αδελφής του, της Γινγκλούκ.

Όμως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς το 2014, ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι απεβίωσε και τον διαδέχθηκε ο γιος του, ο Μάχα Βαζιραλονγκόρν, ο οποίος άρχισε να κάνει μεταρρυθμίσεις στο παλάτι. Ως εκ τούτου η υποψηφιότητα της αδελφής του έγινε αντιληπτή ως ένδειξη μιας άνευ προηγουμένου ρήξης με την εποχή του Μπουμιμπόλ.

Χθες ήταν η τελευταία ημέρα για τη δήλωση υποψηφιοτήτων από τα κόμματα και ο Πραγιούτ Σαν-Ο-Σα, ο οποίος ήταν επικεφαλής του στρατού και ηγήθηκε του πραξικοπήματος του 2014, δήλωσε επίσης την υποψηφιότητά του. Τώρα μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας της πριγκίπισσας από το κόμμα Thai Raksa Chart, ο ηγέτης της χούντας που κυβερνάει τη χώρα θεωρείται ότι δεν έχει πλέον κάποιον ισάξιο αντίπαλο για την πρωθυπουργία στις εκλογές του Μαρτίου.

Σήμερα οι υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του τοποθέτησαν προεκλογικές αφίσες με τους υποψηφίους τους στις βουλευτικές εκλογές και τον στρατηγό στους δρόμους της Μπανγκόκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ