ΚΟΣΜΟΣ

Βάσιμοι φόβοι ότι ο ISIS επιδίδεται σε λαθρεμπόριο οργάνων

Βάσιμοι φόβοι ότι ο ISIS επιδίδεται σε λαθρεμπόριο οργάνων
Η σημαία του ISIS με την αναγραφή: Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του Wikipedia

Βάσιμους φόβους ότι οι τζιχαντιστές του ISIS επιδίδονται συστηματικά σε λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων δημιουργεί η γνωμοδότηση θρησκευτικών ηγετών της Οργάνωσης ότι επιτρέπεται η αφαίρεση οργάνων από αιχμαλώτους για να σωθεί η ζωή μουσουλμάνων.

Η γνωμοδότηση, ή άλλως «φετφά», με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2015, την οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο Ρόιτερς, εντοπίστηκε -μεταξύ άλλων εγγράφων- σε επιδρομή αμερικανών κομάντος τον περασμένο Μάιο, στο κρησφύγετο του κορυφαίου στελέχους -επί των οικονομικών- του ΙSIS, Αμπού Σαγιάφ.

Το έγγραφο φέρει τον αριθμό 68, έχει συνταχθεί από την Επιτροπή Έρευνας και Φετφάδων του Ισλαμικού Κράτους της οποίας ηγείται ο ίδιος ο ιδρυτής της Οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, και, μεταξύ άλλων, γράφει ότι:

η ζωή και τα όργανα του αποστάτη δεν απαιτείται να τυγχάνουν σεβασμού και μπορούν να αφαιρούνται ατιμωρητί

Η λέξη «αποστάτης» στην παραπάνω φράση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η έννοια του αποστάτη ισοδυναμεί, εν προκειμένω, με εκείνη του απίστου και είναι κομβικής σημασίας στον τζιχαντισμό. Πρακτικά σημαίνει ότι όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας -συνεπώς του πρέπει ο θάνατος. Αποστάτες θεωρούνται όχι μόνον οι αλλόθρησκοι αλλά και οι μουσουλμάνοι που αντιτίθενται στον τζιχαντισμό.

Η φετφά Νο 68 «δικαιολογεί θρησκευτικά» την αφαίρεση οργάνων από «αποστάτες» επικαλούμενη παλαιότερα ισλαμικά κείμενα και πρακτικές, όπως αυτά που «νομιμοποιούν» τον κανιβαλισμό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ακραίες περιστάσεις. Επιτρέπουν, δηλαδή, σε μουσουλμάνο να σκοτώσει «αποστάτη» και να τραφεί από τη σάρκα του.

Παρότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δηλώνουν ότι τα έγγραφα που ήρθαν στην κατοχή τους από την επιδρομή στο κρησφύγετο του Σαγιάφ συνιστούν πολύτιμο υλικό και προσέφεραν στην Ουάσιγκτον ουσιαστική γνώση για τα:

  • πώς έχει οργανωθεί το Ισλαμικό Κράτος
  • πώς συγκεντρώνει κεφάλαια
  • πώς καταρτίζει νόμους και κανόνες

εντούτοις, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν -όπως έχει επανειλημμένως καταγγείλει η κυβέρνηση του Ιράκ- ότι ο ISIS αφαιρεί συστηματικά όργανα από αιχμαλώτους και επιδίδεται σε λαθρεμπόριο αγοραπωλησίας για να ενισχύσει τα ταμεία του.

Πάντως, ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη, Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πραγματοποιήσει έρευνα για τον θάνατο 12 γιατρών στη Μοσούλη, η οποία αποτελεί προπύργιο του ISIS στο Ιράκ, καταγγέλλοντας ότι τους δολοφόνησαν διότι αρνήθηκαν να αφαιρέσουν ανθρώπινα όργανα.

Διαβάστε κι αυτά:

ISIS: Η χαμένη γενιά

ISIS: Ένα ολέθριο ατύχημα της ιστορίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ