ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αυστραλία: Πάνω από 100 σπίτια έχουν καταστραφεί στις φωτιές

Νότια Αυστραλία: Πάνω από 100 σπίτια έχουν καταστραφεί στις φωτιές
Εστία φωτιάς στον ποταμό Wye, κοντά στην πόλη Lorne, νοτίως της Μελβούρνης, ανήμερα Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου 2015 REUTERS/Keith Pakenham/AAP

Τουλάχιστον 103 σπίτια έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές στη νοτιονατολική επαρχία Βικτόρια της επαρχίας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα αυστραλιανά Μέσα.

Οι φωτιές εντοπίζονται σε μέτωπο έκτασης 22 τετρ. xλμ. και θαμνώδη ορεινή έκταση στο Jamieson Track, σε εθνικό δρυμό νοτίως της Μελβούρνης, και ο αριθμός των κατεστραμμένων ιδιοκτησιών επιβεβαιώνεται από τον πρωθυπουργό της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας της Βικτόριας, Ντάνιελ Άντριους (Daniel Andrews).

Στο σχετικό του ρεπορτάζ το Sky Νews Australia μεταδίδει ότι, εν μέσω αυξημένης τουριστικής περιόδου, κάτοικοι και επισκέπτες είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν την παρακείμενη πόλη Lorne. Οι αρχές τούς ζήτησαν να επιστρέψουν, αλλά να παραμείνουν σε επαγρύπνηση. Την ίδια στιγμή έχουν εκδώσει επείγουσες προειδοποιήσεις προς τους πολίτες να απομακρυνθούν από πολλές παραθαλάσσιες περιοχές στη Βικτόρια, όσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Νωρίτερα, το ίδιο μετέδιδε ότι είχαν καταστραφεί 53 σπίτια, αριθμός που αυξήθηκε δραματικά όσο προσπάθεια κατάσβεσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κρεγκ Λάπσλεϊ (Craig Lapsley), ανώτερος αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας και επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της επαρχίας, η πυρκαγιά προκλήθηκε από κεραυνό την 19η Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο Λάπσλεϊ στο Sky News, οι πυρκαγιές ενισχύονται από τους δυνατούς ανέμους, ενώ υπάρχει κίνδυνος να συνεχίσουν να καίνε δασικές εκτάσεις ακόμη και μέχρι τον Φεβρουάριο.

Αξιωματούχοι λένε ότι οι καιρικές συνθήκες, ειδικά οι ισχυροί άνεμοι, δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, καθώς δεν επιτρέπει τη ρίψη νερού από μέρους πυροσβεστικών αεροσκαφών.

«Θα έχουμε έναν θερμό Ιανουάριο με ισχυρούς ανέμους, αναμφίβολα», είπε ο Λάπσλεϊ, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος επέκτασης των μετώπων.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κίνηση των οχημάτων αντιμετώπισε προβλήματα στην περιοχή και τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Great Ocean παραμένουν κλειστά. Κλειστά είναι πολλά μονοπάτια στο εθνικό πάρκο Great Otway, όπου υπάρχουν επίσης μέτωπα.

Η Βικτόρια είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Αυστραλίας.

Μέχρι σήμερα, παρά το εύρος και την κλίμακα των πυρκαγιών, δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινα θύματα.

Από την πλευρά του ο Ντάνιελ Άντριους, υποσχέθηκε ότι θα χορηγηθεί βοήθημα σε όσους έχασαν τα σπίτια τους από τις πυρκαγιές. Πολλά από τα σπίτια που καταστράφηκαν ήταν εξοχικές κατοικίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ