ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου: 300.000 διαγνώσεις κάθε χρόνο

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου: 300.000 διαγνώσεις κάθε χρόνο
Pixabay

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: η ημέρα θεσπίστηκε το 2002 από την Διεθνή Ένωση κατά του Παιδικού Καρκίνου (CCI) και τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου. Η Ένωση εργάζεται με στόχο τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και την εξάλειψη των παθών και πόνων που συνδέονται με τον καρκίνο.

Κάθε χρόνο, γίνονται περισσότερες από 300.000 διαγνώσεις. Σχεδόν 8 απ’ τα 10 παδικά ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο βιοτικό επίπεδο και τα ποσοστά της επιβίωσής τους να κυμαίνονται γύρω στο 20%. Σε αντίθεση, όμως, στις χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο τα ποσοστά ίασης των κοινών μορφών καρκίνου φτάνουν το 80%.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε μία παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της χαοτικής διαφοράς που παρατηρείται στα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ ανεπτυγμένων και μη χωρών.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξαλειφθεί ο πόνος των παιδιών που παλεύουν με τον καρκίνο και να αυξηθεί στο 60% το ποσοστό επιβίωσης έως το 2030.

Για το 2019 στόχος είναι μη μείωση του πόνου και των θανάτων. Για την επίτευξή του, η άρχουσα τάξη πρέπει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ