ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Οργή για έξι σκύλους που θα θανατωθούν μετά το τέλος εργαστηριακού πειράματος

Σουηδία: Οργή για έξι σκύλους που θα θανατωθούν μετά το τέλος εργαστηριακού πειράματος
Facebook/Djurrättsalliansen

Οργή έχει προκληθεί μετά την απόφαση να θανατωθούν έξι σκύλοι Λαμπραντόρ, μετά το τέλος ενός ιατρικού πειράματος για οδοντικά εμφυτεύματα στη Σουηδία.

Οι σκύλοι ηλικίας περίπου δύο ετών μετά το τέλος της μελέτης που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ θα θανατωθούν, ώστε οι επιστήμονες να συνεχίσουν τους ελέγχους όσον αφορά τον τρόπο που τα εμφυτεύματα αλλάζουν τα οστά και τους ιστούς.

Στο πλαίσιο του πειράματος, σε κάθε ένα από τα έξι Λαμπραντόρ, αφαιρέθηκε περισσότερο από το 1/3 της οδοντοστοιχίας και αντικαταστάθηκε από εμφυτεύματα. Οι σκύλοι επιλέχθηκαν για το πείραμα επειδή το σάλιο τους και τα στοματικά βακτήριά τους είναι όμοια με αυτά των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Local, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Όπως το βλέπουμε, τα πειράματα σε ζώα εξακολουθούν να χρειάζονται σε κάποια είδη έρευνας για να βρεθούν καινούρια φάρμακα και θεραπευτικές μέθοδοι».

Εδώ και καιρό, η φιλοζωική οργάνωση Djurrättsalliansen δίνει «μάχη» για να εμποδίσει τη θανάτωση των Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus και Zuri, έχοντας συγκεντρώσει ήδη 80.000 υπογραφές.

Διαβάστε επίσης:
Πήραν φωτιά τα μαλλιά του στη σκηνή αλλά… συνέχισε να τραγουδά
Μυστήριο με σκελετό 13χρονης κοντά σε πυραμίδα 4.600 ετών
Επίθεση με οξύ στο μετρό του Παρισιού

Ενάντια στην απόφαση θανάτωσης είναι και τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, αν και σύμφωνα με το νόμο, η Σουηδία επιτρέπει τα πειράματα σε ζώα σε περίπτωση που οι εκάστοτε επιστήμονες αποδείξουν πως είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν την έρευνά τους.

Το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση και πως η έρευνα διεξάγεται από μία έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και κτηνίατροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ