ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Θα κηρύξω τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τραμπ: Θα κηρύξω τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντλήσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται για την ανέγερση του τείχους στο σύνορα με το Μεξικό, όπως επιβεβαίωσε o ίδιος σε εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου. Εν αναμονή της ανακοίνωσης για το «τέλος» του Ισλαμικού Κράτους ώστε να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

«Θα υπογράψω μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως έχει υπογραφεί πολλές φορές στο παρελθόν και από άλλους προέδρους», δήλωσε ο Τραμπ.

«Δεν ελέγχουμε τα σύνορά μας», επέμενε. «Θα αντιμετωπίσουμε την κρίση της εθνικής ασφάλειας στα νότια σύνορά μας και θα το κάνουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», τονίζοντας το πρόβλημα με τα ναρκωτικά που εισέρχονται στις ΗΠΑ αλλά και το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων.

«Έχουμε τόσα πολλά χρήματα που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Δεν ξέρω τι να κάνω με όλα τα χρήματα που μας δίνουν», είπε για το νομοσχέδιο για τις πιστώσεις ασφαλείας των συνόρων που θα υπογράψει.

Τόνισε επίσης ότι οι Δημοκρατικοί αρνήθηκαν να του δώσουν επαρκή χρηματοδότηση για το τείχος με τα σύνορα του Μεξικό.

«Θα ήταν υπέροχο να το κάνουμε νωρίτερα, αλλά ήμουν καινούργιος στη δουλειά» είπε, σημειώνοντας πως «τώρα επιταχύνουμε».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να συμπεριλάβει τους πόρους για την ανοικοδόμηση του τείχους –μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του– στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη. Ωστόσο στο νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβανόταν το ποσό που ζητούσε ο Τραμπ, γεγονός που συνιστά ήττα για τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ προέβλεψε ότι η αντιπαράθεση περί έκτακτης εθνικής ανάγκης θα κριθεί τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο και δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα κερδίσει». Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον αυτού του μέτρου.

«Όλοι ξέρουν ότι τα τείχη λειτουργούν», επανέλαβε, κάνοντας λόγο για «εισβολή» παράτυπων μεταναστών.

Αξιωματούχος αξιωματούχος που επικαλείται το CNNi είπε ότι ο πρόεδρος θα συγκεντρώσει τα χρήματα ως εξής:

1,375 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Εσωτερικής Ασφάλειας. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του τείχους, όμως, μπορούν να αποτελέσουν βάση για την κατασκευή κάποιων άλλων συνοριακών φραγμάτων.

600 εκατομμύρια θα αντληθούν από το ταμείο κατασχέσεων ναρκωτικών του υπουργείου Οικονομικών. Η εκτελεστική εντολή που θα υπογράψει ο Τραμπ, θα του επιτρέψει να τα χρησιμοποιήσει.

2,5 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από το πρόγραμμα απαγόρευσης ναρκωτικών του υπουργείου Άμυνας. Η ίδια εκτελεστική εντολή, ορίζει ως νόμιμη τη λήψη των χρημάτων.

3,5 δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για στρατιωτικές κατασκευές. Για τη λήψη αυτών των χρημάτων απαιτείται η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Έντονη αντίδραση από τους Δημοκρατικούς

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο χαρακτήρισαν «παράνομη» την πρόθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τείχος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά ένα "βίαιο πλήγμα" στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Η παράνομη κήρυξη (έκτακτης ανάγκης) εκ μέρος του προέδρου, απόρροια μιας ανύπαρκτης κρίσης, επιφέρει ένα βίαιο πλήγμα στο Σύνταγμά μας και καθιστά την Αμερική λιγότερο ασφαλή, κλέβοντας από τη χρηματότηση για την Άμυνα, την οποία χρειαζόμαστε κατεπειγόντως για την ασφάλεια των στρατιωτών και του έθνους μας» γράφουν στην ανακοίνωσή τους η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Οι ενέργειες του προέδρου παραβιάζουν σαφώς την αποκλειστική εξουσία του Κογκρέσου όσον αφορά τα οικονομικά, την οποία οι Πατέρες του Έθνους κατοχύρωσαν στο Σύνταγμα. Το Κογκρέσο θα υπερασπιστεί τις συνταγματικές εξουσίες του Κογκρέσουο, στα δικαστήρια και στον λαό, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο», πρόσθεσαν.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ανακοίνωσε θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης του Τραμπ.

«Δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάχρηση εξουσίας και θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας» ανέφερε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται επίσης σήμερα, Παρασκευή να υπογράψει το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Κογκρέσο για να αποφευχθεί άλλη μια μερική στάση πληρωμών στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που, σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκάζονταν και πάλι να κλείσουν από αύριο το πρωί (16/2). Το νομοσχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για το τείχος που ζητούσε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι η απόφασή του θα οδηγήσει σε μια μακρά δικαστική διαμάχη αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κερδίσει στα δικαστήρια.

Στην εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων συμμετείχαν και έξι γυναίκες που κρατούσαν αφίσες συγγενών τους που σκοτώθηκαν από παράτυπους μετανάστες. Ο Τραμπ επισήμανε την παρουσία τους όταν έκανε την ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε από την πλευρά του ότι με την εντολή που θα δώσει θα αποδεσμευτούν περί τα 8 δισεκ. δολάρια για το τείχος. Το ποσό αυτό θα καλύψει μόνο ένα μέρος του κόστους, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός του υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τέλος το Ισλαμικό Κράτος»

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε επίσης ότι μέσα στις επόμενες 24 ώρες πρόκειται να κάνει μια ανακοίνωση για το "χαλιφάτο" του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που οι τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης συνεχίζουν να μάχονται στον τελευταίο θύλακα που έχουν υπό τον έλεγχό τους στη Συρία.

"Έχουμε πολλές θαυμάσιες ανακοινώσεις σχετικά με τη Συρία και με την επιτυχία μας για την εξάλειψη του χαλιφάτου και (θα δοθούν στη δημοσιότητα) μέσα σε 24 ώρες" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αναφέρει ότι επίκειται η επίσημη –και συμβολική– ανακοίνωση του τέλους του "χαλιφάτου". Η ανακοίνωση αυτή εκτιμάται ότι αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκινήσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Σήμερα βρίσκονται επί του πεδίου περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο αραβοκουρδικός συνασπισμός που στηρίζεται από την Ουάσινγκτον, μάχεται αυτές τις ημέρες στην ανατολική Συρία για να καταλάβει τον τελευταίο θύλακα που παραμένει ακόμη στα χέρια των τζιχαντιστών.

Ο Τραμπ επαίνεσε πάντως και πάλι σήμερα τις ενέργειες της κυβέρνησής του και των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι εμπόδισε "τη σφαγή ίσως 3 εκατομμυρίων ανθρώπων".

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πάντως θεωρούν ότι το τέλος του "χαλιφάτου", όσον αφορά τα εδάφη που κατέχει, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι εκλείπει και η απειλή εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ