ΚΟΣΜΟΣ

Τις θέσεις του για την Συρία μετέφερε στον Πούτιν ο Μακρόν

Τις θέσεις του για την Συρία μετέφερε στον Πούτιν ο Μακρόν
EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Μάχη μέχρι τέλους κατά του ISIS θέλει το Παρίσι όπως προκύπτει από τα όσα μετέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες είχαν επικοινωνία για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως προτεραιότητα του είναι «η συνέχιση έως τέλους της μάχης εναντίον του ISIS από τον διεθνή συνασπισμό και τους συμμάχους του στο μέτωπο και η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Εκτίμησε πως η κατάσταση «παραμένει κλιμακούμενη σε μεγάλο βαθμό» και αναφέρθηκε στους «σημαντικούς κινδύνους για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέθεσε στον πρόεδρο της Ρωσίας τις «προτεραιότητες» της Γαλλίας, μεταξύ αυτών η συνέχιση της μάχης κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «η προστασία των αμάχων και η πλήρης, ασφαλής και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους πληθυσμούς» επισήμανε το Ελιζέ σε ένα δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, «ο γαλλο-ρωσικός μηχανισμός για τον συντονισμό στη Συρία πρέπει να επιτρέψει να καταγραφεί πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση, με το σύνολο των εμπλεκόμενων παραγόντων».

«Στη Συρία, η κατάσταση παραμένει σε μεγάλο βαθμό κλιμακούμενη, με σημαντικούς κινδύνους για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» σημειώνει το Ελιζέ.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στη Γαλλία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε «κίτρινα γιλέκα»
Αγία Πετρούπολη: Βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης του πανεπιστημιακού κτηρίου
Γιατί υπάρχουν πορτοκαλί… αλιγάτορες στη Νότια Καρολίνα; (pics&vid)

Μια άλλη προτεραιότητα είναι η «αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης έπειτα από διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο μοναδικός τρόπος για μια διαρκή νίκη σε βάρος του ISIS, για τη σταθερότητα και την επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους».

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε «από αυτήν την άποψη στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να επιτραπεί η συνταγματική μεταρρύθμιση και η διεξαγωγή ελεύθερων κι αξιόπιστων εκλογών, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει η γαλλική προεδρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ