ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός σύρος αντικαθεστωτικός αντάρτης

Νεκρός σύρος αντικαθεστωτικός αντάρτης
Εικόνα από το video που μετέδωσε το συριακό καθεστωτικό SANA λέγοντας ότι πρόκειται για την επιδρομή που σκότωσε τον Αλούς. Video grab

Η είδηση ότι ο αρχηγός μιας από τις πιο αποτελεσματικές αντάρτικες ομάδες που μάχονται κατά του συριακού καθεστώτος, σκοτώθηκε από επιδρομή, έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου.

Ο Ζαχράν Αλούς, επικεφαλής της ομάδας Τζάις αλ Ισλάμ, σκοτώθηκε στην ανατολική Γκούτα, προάστιο της Δαμασκού, όπως επιβεβαίωσε η ομάδα του ενώ νέος αρχηγός έχει οριστεί ο Αμπού αλ Μπουτάνι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, ο Αλούς μαζί με άλλους τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, όταν κατά στη διάρκεια της σύσκεψης τους, το κρησφύγετό τους βομβαρδίστηκε.

Ποιος σκότωσε τον Αλούς;

Αυτό που παραμένει μυστήριο είναι αν ήταν βομβαρδιστικά του καθεστώτος ή ρωσικά που πραγματοποίησαν την επίθεση. Σύμφωνα με το συριακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, ο Αλούς αποτέλεσε στόχο μια ειδικής αποστολής σύρων καθεστωτικών και έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό αεροεπιδρομής, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για την συγκεκριμένη αποστολή κατά την οποία σκοτώθηκε ο αντάρτης, λέγοντας «ο τρομοκράτης Αλούς σκοτώθηκε από χτύπημα αεροεπιδρομής στο τρομοκρατικό κρησφύγετο του».

Ο επικεφαλής των ανταρτών ήταν κρατούμενος στη φυλακή ως σαλαφιστής ακτιβιστής, ο οποίος μετά την απελευθέρωσή του, το 2011, δημιούργησε ένα τάγμα ανταρτών με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Καταζητούμενος

Η ομάδα ήρθε στο προσκήνιο όταν ανέλαβε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό των γραφείων της Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό, τον Ιούλιο του 2012, που σκότωσε αρκετά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με τον Αλούς να γίνεται ένας από τους πλέον σημαίνοντες ηγέτες των ανταρτών στη Συρία και νούμερο 1 καταζητούμενος του καθεστώτος.

Όταν ο ISIS κατέλαβε τμήματα της Συρίας, ο Αλούς και η ομάδα του εμπόδισε την επέκτασή του σε ορισμένα προάστια της Δαμασκού.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Τζάις αλ Ισλάμ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μαχητές της με πορτοκαλί φόρμες να εκτελούν κρατουμένους του ISIS.

Ο Αλούς είχε κατηγορηθεί για λήψη χρηματοδότησης από σαλαφιστές φονταμενταλιστές της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τζάις αλ Ισλάμ, η οποία έχει στις τάξεις της χιλιάδες μαχητές, συμμετείχε νωρίτερα αυτό το μήνα σε συνέδριο στο Ριάντ, το οποίο έθεσε τα θεμέλια για τη μελλοντική πρωτοβουλία της Σαουδαραβικής ηγεσίας για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η είδηση του θανάτου του Αλούς έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα από τους χρήστες των social media, με κάποιους να ειρωνεύονται το τετράδιο Hello Kitty το οποίο είχε σε συνάντηση με αντάρτες και άλλους να ανησυχούν για την δράση του ISIS.

Ο ηγέτης της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ σκοτώθηκε από ρωσική επιδρομή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ