ΚΟΣΜΟΣ

Γέννησε η «νύφη του ISIS» που μετάνιωσε και θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία

Γέννησε η «νύφη του ISIS» που μετάνιωσε και θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Khalid Mohammed

Η 19χρονη σήμερα Βρετανίδα, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής διαμάχης σχετικά με το αν πρέπει να της επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα της, αφού εντάχθηκε στον ISIS στη Συρία, γέννησε ένα αγοράκι, όπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος της οικογένειάς της.

Η Σαμίμα Μπέγκουμ έφυγε από το Λονδίνο το 2015, όταν ήταν μαθήτρια, για να ενταχθεί στους κόλπους του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, όμως την περασμένη εβδομάδα είπε στους The Times ότι ήθελε να επιστρέψει, διότι ήταν έγκυος και πίστευε πως το παιδί της θα έχει ένα καλύτερο μέλλον στη Βρετανία.

Η Μπέγκουμ ταξίδεψε στη Συρία το 2015 με δύο συμμαθήτριές της, οι οποίες παντρεύτηκαν όλες τους με τζιχαντιστές του Ντάες λίγο μετά την άφιξή τους στη χώρα αυτή.

Μιλώντας από τον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία, η Μπέγκουμ, σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης, είχε πει στη βρετανική εφημερίδα ότι είχε φύγει για να γλυτώσει από τις εχθροπραξίες στο Μπαγκούζ, όπου η εξτρεμιστική οργάνωση πολεμούσε για να διατηρήσει τον έλεγχο του τελευταίου προπυργίου της στην περιοχή.

«Δεν μπορούσα να αντέξω τον πόνο και τις κακουχίες που βίωνα όσο παρέμενα στο μέτωπο» είχε πει στη συνέντευξη στους The Times.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να επιχειρήσει να εμποδίσει τη 19χρονη να επιστρέψει στη Βρετανία.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι εκείνοι που έφυγαν από τη Βρετανία για να ενταχθούν στις τάξεις του Ντάες ήταν γεμάτοι μίσος για τη χώρα μας» σημείωσε ο Βρετανός υπουργός.

«Το μήνυμά μου είναι σαφές: Εάν έχετε στηρίξει τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό, δεν θα διστάσω να σας εμποδίσω να επιστρέψετε» υπογράμμισε ο ίδιος.

Εντούτοις, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Ντέιβιντ Γκοκ είπε το Σάββατο ότι θα προκύψουν νομικά προβλήματα εάν απορριφθεί το αίτημα της Μπέγκουμ να επιστρέψει. Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στο Sky News, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να γίνονται απάτριδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ