ΚΟΣΜΟΣ

Αναστέλλεται η συμφωνία για απομάκρυνση μαχητών του ISIS

Αναστέλλεται η συμφωνία για απομάκρυνση μαχητών του ISIS
REUTERS

Αναστέλλεται για την ώρα η συμφωνία που αφορούσε την ασφαλή απομάκρυνση πάνω από 2000 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τρία προάστια της Δαμασκού προς τη Ράκα, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το τηλεοπτικό κανάλι της Χεζμπολάχ. 

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι, ρόλο στην αναβολή της μετακίνησης έπαιξε ο θάνατος του στελέχους της συριακής αντιπολίτευσης Ζαχράν Αλούς, από αεροπορικά πυρά καθώς το κονβόι των μαχητών του ισλαμικού κράτους επρόκειτο να περάσει από την περιοχή που εκείνος ήλεγχε. Τα λεωφορεία που θα μετέφεραν τους αντάρτες αλλά και πάνω από 1500 συγγενείς τους επέστρεψαν στη βάση τους.

Η συμφωνία αυτή ήταν το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες μεταξύ του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και εκπροσώπων των κατοίκων των τριών προαστίων. Οι συνθήκες διαβίωσης στις περιοχές αυτές είναι άθλιες τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της πολιορκίας τους από τον στρατό από το 2013.

Σύμφωνα με τις πηγές, η συμφωνία αφορούσε τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ και τα γειτονικά προάστια Κάνταμ και Χάτζας αλ Άσουαντ. Το τελευταίο ήταν βάση του ΙΚ κοντά στην πρωτεύουσα.

Το συριακό καθεστώς διασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά τζιχαντιστών στη Ράκα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ