ΚΟΣΜΟΣ

Η «νύφη του ISIS» θα χάσει την βρετανική της υπηκοότητα

Η «νύφη του ISIS» θα χάσει την βρετανική της υπηκοότητα
Metropolitan Police

Η οικογένεια της Σαμίμα Μπέγκουμ, της έφηβης Βρετανίδας η οποία εγκατέλειψε τη χώρα της το 2015 για να ενταχθεί στο ISIS, αλλά σήμερα θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της, ενημερώθηκε για την απόφαση των βρετανικών Aρχών να της αφαιρέσουν την βρετανική υπηκοότητα. 

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ITV News ανέφερε ότι η οικογένεια της Μπέγκουμ ενημερώθηκε για την απόφαση με επιστολή που έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας.

«Η οικογένεια είναι πολύ απογοητευμένη με την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να εκδώσει απόφαση στερώντας από την Σαμίμα την υπηκοότητά της», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Τασνίμε Ακούντζι με ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter. «Εξετάζουμε νομικές οδούς για να προσβάλουμε αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

Η Σαμίμα Μπέγκουμ έφυγε το 2015 με δύο συμμαθήτριές της από το Λονδίνο και ταξίδεψε στη Συρία, για να ενταχθεί στους κόλπους του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο γέννησε ένα αγοράκι και είπε στους Times την προηγούμενη εβδομάδα ότι θέλει να επιστρέψει στην Βρετανία, καθώς πιστεύει ότι το παιδί της θα έχει ένα καλύτερο μέλλον στη Βρετανία.

Την Παρασκευή, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να αποτρέψει την επιστροφή της Μπέγκουμ στην Βρετανία. Εντούτοις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ τόνισε ότι θα προκύψουν νομικά προβλήματα εάν απορριφθεί το αίτημα της Μπέγκουμ να επιστρέψει. Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στο Sky News, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να γίνονται απάτριδες.

Σήμερα, η 19χρονη μητέρα βρίσκεται στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία, για να γλυτώσει, όπως εκατοντάδες συγγενείς των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, από τις εχθροπραξίες στο Μπαγκούζ, όπου η εξτρεμιστική οργάνωση πολεμούσε για να διατηρήσει τον έλεγχο του τελευταίου προπυργίου της στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ