ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε τα γεωτρύπανα νότια της Κύπρου

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε τα γεωτρύπανα νότια της Κύπρου
(AP Photo/Marco Ugarte)

Νότια της Κύπρου στέλνει τα γεωτρύπανά της η Τουρκία, τόσο τον Πορθητή όσο και το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε και που φτάνει τις επόμενες μέρες, σύμφωνα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν γεωτρήσεις στα σημεία που έχουν «σημαδέψει» με τις έρευνές τους.

Ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα για τα ελληνοτουρκικά ότι συμφώνησαν με την Ελλάδα για ενεργοποίηση μηχανισμών μη αύξησης της έντασης.

Μιλώντας σε εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο Μπόντρουμ ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία επιτυχία το 2017.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά την εξουσία, την οικονομία και τις αρμοδιότητες. Τώρα χωρίς να αποφασιστεί τι θα συζητήσουμε, δεν θα ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις. Και σε αυτό το θέμα δεν θα περιμένουμε αιωνίως, εάν πλέον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την τουρκοκυπριακή πλευρά κι εμείς θα κάνουμε τα βήματά μας αναλόγως», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Ο Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ακόμα ότι η Τουρκία στέλνει και τα δύο της γεωτρύπανα νοτίως της Κύπρου για γεωτρήσεις.

«Τώρα στο θέμα του φυσικού αερίου και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο δυστυχώς άρχισαν γεωτρήσεις παρά την επίμονη μας να μην το κάνουν μονομερώς και το αίτημα μας να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα και των τουρκοκύπριων. Τώρα και το δικό μας γεωτρύπανο Πορθητής κάνει γεώτρηση ανοιχτά της Αττάλειας. Θα το πάμε κατευθείαν νοτίως της Κύπρου. Με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο μας γεωτρύπανο που θα έρθει τις επόμενες μέρες θα το στείλουμε εκεί. Θα αρχίσουμε γεωτρήσεις σε εκείνη την περιοχή. Κάνουμε προετοιμασίες γι αυτό, γίνονται σεισμικές έρευνες και θα κάνουμε γεώτρηση με ευστοχία στα σημεία που έχουμε εξακριβώσει», ανέφερε.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ενώ η Τουρκία προστατεύει όλα της τα δικαιώματα στο Αιγαίο, συζητούν με την Ελλάδα όλα τα προβλήματα, ενώ κατέληξαν σε κοινή λύση στο θέμα της επανενεργοποίησης των μηχανισμών για μη αύξηση της έντασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ