ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Μπανγκλαντές: 70 νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία

Τραγωδία στο Μπανγκλαντές: 70 νεκροί από φωτιά σε πολυκατοικία
ASSOCIATED PRESS/Rehman Asad

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας Ντάκα, όπου υπήρχαν αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, γνωστοποίησε η πυροσβεστική του Μπανγκλαντές.

«Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 70 πτώματα. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε ο Τζουλφικάρ Ραχμάν, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος και στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας του Μπανγκλαντές, στο Reuters.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς αυξανόταν όσο πέρναγε η ώρα αλματωδώς, από τους 10 στους 41, κατόπιν στους 45, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος Αλί Άχμεντ στο Γαλλικό Πρακτορείο, πριν φθάσει τους τουλάχιστον 70 νεκρούς.

Η πυρκαγιά, η οποία κατά τις πρώτες πληροφορίες ξέσπασε όταν εξερράγη δεξαμενή αερίου, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στο πολυώροφο ακίνητο, στην κεντρική συνοικία Τσόκμπαζαρ, όπου υπήρχαν κατοικίες αλλά και αποθήκες με εύφλεκτα χημικά, σύμφωνα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής.

Η φωτιά εξαπλώθηκε κατόπιν σε τέσσερα γειτονικά ακίνητα, όπου ήταν επίσης αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, κυρίως πλαστικά και αεροζόλ.

Περίπου 200 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για πάνω από πέντε ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Επικράτησε πανδαιμόνιο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, και πολύς κόσμος «δεν μπόρεσε να ξεφύγει» από τις φλόγες, αφηγήθηκε ο Άχμεντ, εξηγώντας ότι οι δρόμοι στη συνοικία είναι πολύ στενοί.

Ένας τρίτος αξιωματικός της πυροσβεστικής τόνισε ότι η φωτιά, που εκδηλώθηκε περί τις 22:40 τοπική ώρα (18:40 ώρα Ελλάδας), έχει μεν τεθεί υπό έλεγχο, αλλά δεν έχει κατασβεστεί ακόμα, παρά τις προσπάθειες 200 και πλέον πυροσβεστών.

«Θα πάρει ώρα, αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη πυρκαγιά», καθώς τα εύφλεκτα χημικά επέτειναν την καταστροφική της φύση, εξήγησε.

Άλλοι 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τέσσερις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε επιθεωρητής της αστυνομίας μπροστά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντάκα.

Παρόμοια πυρκαγιά, επίσης σε πολυκατοικία όπου ήταν αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές το 2010.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ