ΚΟΣΜΟΣ

Ρατσιστικό παραλήρημα: Ο Ιταλός δάσκαλος αποκάλεσε το μαύρο μαθητή που τιμώρησε πίθηκο

Ρατσιστικό παραλήρημα: Ο Ιταλός δάσκαλος αποκάλεσε το μαύρο μαθητή που τιμώρησε πίθηκο
Φωτό αρχείου AP Photo/Ted S. Warren

Παύθηκε τον καθηκόντων του ο δάσκαλος στην Ιταλία που έβαζε μαύρο μαθητή τιμωρία ενώ καλούσε τους συμμαθητές του να δουν «πόσο άσχημος είναι».

Οι πληροφορίες όμως που αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα σοκάρουν την κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα.

Οι γονείς του μικρού, με καταγωγή από τη Νιγηρία, δήλωσαν ότι ο δάσκαλος χαρακτήρισε το παιδί τους, εκτός από «πολύ άσχημο» και «πίθηκο» κι ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που του φερόταν προσβλητικά μπροστά στους συμμαθητές του. Θεωρούν, παράλληλα, ότι «πρόκειται για σαφέστατο κρούσμα ρατσισμού». Σύμφωνα με μαρτυρίες, πρόσφατα, πάντα εξαιτίας της καταγωγής και του χρώματος του δέρματός της, ο εκπαιδευτικός είχε προσβάλει και την αδελφή του μικρού μαθητή αφρικανικής καταγωγής, σε άλλη τάξη του ίδιου σχολείου.

Κατά το περιστατικό με τον μαθητή, πολλοί συμμαθητές του δεκάχρονου αγοριού, σηκώθηκαν και πήγαν δίπλα στον μικρό, λέγοντας στον δάσκαλο «είμαστε όλοι ίδιοι, και εμείς, τότε, θέλουμε να καθίσουμε εδώ, κοντά στο παράθυρο», γράφει ο ιταλικός τύπος. Όλοι οι γονείς των παιδιών της συγκεκριμένης τάξης εξέφρασαν την καταδίκη τους για το συμβάν.

Η εξήγησή που έδωσε ο δάσκαλος, κατά συνέπεια, ότι «επρόκειτο για κοινωνικό πείραμα κατά του ρατσισμού», δεν κατάφερε να πείσει την διευθύντρια του σχολείου αλλά κι ούτε τους κατοίκους του Φολίνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ