ΚΟΣΜΟΣ

Κοντά στον πλήρη έλεγχο του Ραμάντι βρίσκονται οι ιρακινές δυνάμεις

Κοντά στον πλήρη έλεγχο του Ραμάντι βρίσκονται οι ιρακινές δυνάμεις
REUTERS

Μετά από λυσσαλέες μάχες μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ο ιρακινός στρατός πήρε εκ νέου τον έλεγχο του, στρατηγικής σημασίας, κτιριακού συγκροτήματος στο Ραμάντι, το οποίο αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο των ακραίων σουνιτών στην πόλη.

«Όλοι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έφυγαν. Δεν υπάρχει αντίσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των επίλεκτων δυνάμεων, Σαμπάχ αλ-Νούμαν, διευκρινίζοντας πως η περιοχή είναι παγιδευμένη από τους τζιχαντιστές με νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς και πρέπει να καθαριστεί.

Την Κυριακή οι επίλεκτες δυνάμεις και ο στρατός του Ιράκ με την συνδρομή αμερικανικών μαχητικών επέδραμαν κατά θέσεων του ISIS φθάνοντας προ των πυλών του κτιρίου της παλιάς κυβέρνησης. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την πλευρά των τζιχαντιστών, οι οποίοι με ελεύθερους σκοπευτές, νάρκες και επιθέσεις αυτοκτονίας προσπάθησαν – μάταια – να επικρατήσουν.

Εκτιμάται πως, πριν από την επιχείρηση, μέσα στην πόλη βρίσκονταν κρυμμένοι περίπου 400 μαχητές του ISIS, εκ των οποίων πολλοί σκοτώθηκαν.

Ένα από τα άλλα εμπόδια στην ταχεία προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων ήταν η παρουσία των αμάχων στις περιοχές όπου μαίνονταν μάχες, και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινη ασπίδα. Άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν, δήλωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα τρόφιμα για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Το Ραμάντι, πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, έχει γίνει θέατρο σκληρών μαχών καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά σημεία του Ιράκ. Η ανακατάληψή του, αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο, θα είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις από τότε που οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ