ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις – Υπέρ των κυρώσεων στον Μαδούρο το Βερολίνο

Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις – Υπέρ των κυρώσεων στον Μαδούρο το Βερολίνο
AP Photo/Fernando Llano

Την επιβολή κυρώσεων εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και των στενών συνεργατών του προτιμά το Βερολίνο, αντί της βίας εις βάρος των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Τασσόμαστε υπέρ της επιβολής κυρώσεων με στόχο τον Μαδούρο και το άμεσο περιβάλλον του και (υπέρ) του να μην χειροτερεύουν οι ζωές των πολιτών της Βενεζουέλας», είπε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα και φάρμακα, επιχείρησαν επανειλημμένα κατά την χθεσινή ημέρα να διασχίσουν τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία. Εμποδίσθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ.

Την Παρασκευή ένας αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είναι έτοιμος να ανακοινώσει την επιβολή νέων κυρώσεων, εάν η επιχείρηση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας αντιμετωπισθεί με βία.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουάλας Χουάν Γκουαϊδό καταδίκασε τις ενέργειες του Καράκας για να αποτραπεί η διέλευση της βοήθειας, που κατ' αυτόν θα μπορούσε να «αμβλύνει την κρίση» στη Βενεζουέλα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα».

Ε.Ε: Να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα και σημείωσε ότι έχει επαφή με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στη χώρα αυτή, δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Θα πρέπει να αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό συζητάει σήμερα στην Μπογοτά με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τους συμμάχους τους της Ομάδας της Λίμας μέτρα για να αναγκαστεί ο Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ελπίδα ΟΗΕ να τερματιστεί η βία στη χώρα

Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι ο οργανισμός ελπίζει να τερματιστεί η βία στη Βενεζουέλα.

«Καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις σε όλο τον πλανήτη. Τα μάτια του κόσμου βρίσκονται στη Βενεζουέλα, κυρίως τις τελευταίες ημέρες. Μόλις χθες το γραφείο μου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση: ελπίζουμε να τερματιστεί η βία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποτελέσει μέρος της λύσης», δήλωσε η Μπατσελέτ κατά την έναρξη της 40ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις αυτές της Μπατσελέτ ήταν πολύ πιο ήπιες σε σχέση με τη χθεσινή της ανακοίνωση στην οποία επέρριψε την ευθύνη για τους πρόσφατους θανάτους τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 300 στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα αναμένεται να απαντήσει στην Μπατσελέτ όταν πάρει τον λόγο αργότερα σήμερα.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόκειται να ενημερώσει το Συμβούλιο στις 20 Μαρτίου για την κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Η Νότια Κορέα αναγνώρισε τον Γκουαϊδό

Παράλληλα, η Νότια Κορέα αναγνώρισε σήμερα τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και ζήτησε τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών το συντομότερο δυνατό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση εκφράζει για μια ακόμη φορά την ανησυχία της για την έλλειψη νομιμοποίησης και διαφάνειας στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και για τις πρόσφατες ταραχές και αναγνωρίζει τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του μεταβατικού προέδρου στις 23 Ιανουαρίου», επεσήμανε το υπουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ