ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η Μέι ρίχνει το μπαλάκι στους βουλευτές για Brexit χωρίς συμφωνία ή καθυστέρηση

Βρετανία: Η Μέι ρίχνει το μπαλάκι στους βουλευτές για Brexit χωρίς συμφωνία ή καθυστέρηση
AP/ Matt Dunham

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο εάν εξασφαλίσει τη σαφή συναίνεση του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι  στην τοποθέτησή της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι εάν δεν εγκρίνουν μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Μαρτίου, θα τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν για το εάν θέλουν να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Εάν το απορρίψουν και αυτό, η βουλή θα ψηφίσει στις 14 Μαρτίου για το εάν θα ζητήσει μια «σύντομη, περιορισμένη παράταση» στην περίοδο του Άρθρου 50.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο εάν υπάρχει σαφής συναίνεση στη Βουλή (των Κοινοτήτων) για αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Η Μέι δήλωσε ακόμα ότι η όποια παράταση στη διετή διαπραγματευτική περίοδο για το Brexit δεν θα απομακρύνει από το τραπέζι την επιλογή αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, αντίθετα θα δημιουργούσε μια «ακόμα δυσχερέστερη μετέωρη κατάσταση».

«Η Βουλή (των Κοινοτήτων) θα πρέπει να είναι σαφής ότι μια μικρή παράταση, όχι πέραν του τέλους του Ιουνίου, θα πρέπει σχεδόν με βεβαιότητα να δοθεί εφάπαξ…θα δημιουργούσε μια ακόμα δυσχερέστερη μετέωρη κατάσταση σε μερικούς μήνες», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Μια παράταση δεν μπορεί να απομακρύνει από το τραπέζι μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ανακληθεί το Άρθρο 50, το οποίο δεν θα κάνω, ή να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Η κυβέρνηση πρέπει να τιμήσει την απόφαση της χώρας για έξοδο από την ΕΕ, δήλωσε η Μέι.

«Η Βουλή (των Κοινοτήτων) ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 και αυτή η Βουλή έχει την ευθύνη να εκπληρώσει αυτή την έκβαση – διακυβεύεται πραγματικά η αξιοπιστία της δημοκρατίας μας», δήλωσε η Μέι.

Σημείωσε επίσης ότι οι όποιες αλλαγές στη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του κοινοβουλίου πριν την όποια ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit.

«Είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ για αλλαγές…αναφορικά με το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο. «Όποιες αλλαγές συμφωνηθούν με την ΕΕ, θα τεθούν ενώπιον αυτής της Βουλής (των Κοινοτήτων) πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία».

Η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει εάν θα στηρίξει ή όχι την παράταση

Η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε πάντως να δηλώσει ξεκάθαρα τι πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και πώς θα ζητήσει από τους βουλευτές της να ψηφίσουν σε περίπτωση που η διαδικασία που ανακοίνωσε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στο κοινοβούλιο καταλήξει σε μία ψηφοφορία για την παράταση του άρθρου 50.

Και η ίδια η Τερέζα Μέι, εξάλλου, στη συζήτηση που ακολούθησε στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την τοποθέτησή της, δέχθηκε επανειλημμένα παρόμοιες ερωτήσεις από βουλευτές τόσο του κόμματός της όσο και άλλων, τις οποίες απέφευγε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις δεσμεύσεις της.

Σε ενημέρωση που ακολούθησε στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο εκπρόσωπός της επανέλαβε την αποφασιστικότητα της βρετανίδας πρωθυπουργού να φέρει στο κοινοβούλιο μία συμφωνία που θα έχει την υποστήριξη του Σώματος.
«Σε αυτό επικεντρώνεται και αυτό θα πρέπει να περιμένετε» ήταν η απάντηση, ενώ σχετικά με τις κατευθύνσεις που θα δώσει η κυβέρνηση στους βουλευτές της είπε ότι αυτό αφορά το επόμενο διάστημα και ότι θα υπάρξει μία σειρά στη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της εξόδου χωρίς συμφωνία και ότι απλώς έχει αποδεχτεί ότι εάν η διαδικασία φτάσει σε εκείνο το σημείο θα αφήσει τους βουλευτές να αποφασίσουν τι θέλουν. «Αυτή ήταν η απόφαση για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε, που είχε την ευρεία συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου» δήλωσε.

Σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, αυτό που πέτυχε σήμερα η Τερέζα Μέι, δεν βοήθησε και πολύ τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επενδυτές να καταλάβουν τι θα γίνει με την πιθανότητα της εξόδου χωρίς συμφωνία, αλλά μάλλον βοήθησε περισσότερο να αποφευχθεί ο κίνδυνος μαζικών παραιτήσεων κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή των τροπολογιών επί της σημερινής πρότασης της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, το Νο10 ανακοίνωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για περαιτέρω συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση αλλαγών στο ιρλανδικό backstop.

Το ERG δεν θα στηρίξει τη συμφωνία της Μέι - Στον αέρα η τροπολογία των Κούπερ – Λέτουιν

Η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να γίνει άλλη μία ψηφοφορία για την παράταση του άρθρου 50 δεν είναι αρκετή για να πείσει τους υποστηρικτές του Brexit, εντός του κόμματός της, να στηρίξουν την συμφωνία της, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις, ERG (European Research Group), Τζέικομπ Ρις Μογκ.

Όπως είπε σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο, ο ίδιος αλλά και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του Brexit, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την συμφωνία της Μέι απλά για να αποφύγουν την παράταση του άρθρου 50, η οποία στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά, ούτε να βγάλει τη χώρα από την δύσκολη θέση. Αν ωστόσο, συμπλήρωσε, η καθυστέρηση αποτελεί μέρος σχεδίου για να καθυστερήσει συνολικά το Brexit, αυτό θα ήταν μεγάλη προδοσία.

Μέλη της ίδιας ομάδας, εκτίμησαν ότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία μπορεί να συμβεί μόνο εάν το backstop εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στην συμφωνία και στο τέλος του Ιουνίου (είναι ο εκτιμώμενος χρόνος μίας ενδεχόμενης παράτασης).

Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των Τόρις πιστεύουν ότι ακόμη και μετά την τριπλή δέσμευση της Τερέζα Μέι, και για να αποφευχθεί σίγουρα η περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία στο τέλος του Ιουνίου, είναι αναγκαία η τροπολογία που είχε σχεδιάσει η βουλευτής των Εργατικών, Ιβέτ Κούπερ, μαζί με τους βουλευτές των Συντηρητικών, Νίκ Μπόουλς και Όλιβερ Λέτουιν. Η τροπολογία προβλέπει να δοθεί κοινοβουλευτικός χρόνος σε νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να επιλέξουν ανάμεσα στη αποχώρηση χωρίς συμφωνία και στην παράταση του άρθρου 50.

Ωστόσο, σήμερα η Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων της τροπολογίας έχει καλυφθεί από τις δηλώσεις της Τερέζα Μέι, και εάν στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, ενδέχεται να μην καταθέσει την τροπολογία της. Από την πλευρά του ο Όλιβερ Λέτουιν, ανακοίνωσε μέσω του tweeter ότι είναι ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις της πρωθυπουργού και έτσι δεν υπάρχει πια η ανάγκη να δρομολογηθεί η τροπολογία που θα κατέθεταν από κοινού με την Ιβέτ Κούπερ.

Μέχρι στιγμής είναι σίγουρες οι τροπολογίες του Εργατικού κόμματος, για ένα ήπιο Brexit, και αυτή του βουλευτή των Συντηρητικών, Αλμπέρτο Κόστα, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στην Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ, σε κάθε σενάριο αποχώρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ