ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Τελειωμένη υπόθεση οι S-400

Τσαβούσογλου: Τελειωμένη υπόθεση οι S-400
EPA/ANDREAS MANOLI

Επιμένει προκλητικά η Άγκυρα, παρά τις προειδοποιήσεις σχετικά με την προμήθεια των πυραύλων S-400

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν τη σκυτάλη πήρα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μιλώντας στο CNN Turk ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν προτίθεται να αθετήσει τις υποσχέσεις της προς την Ρωσία, που σχετίζονται με την συμφωνία για τη αγορά των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνω οποιεσδήποτε δηλώσεις σε σχέση με τους S-400, είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Η Τουρκία δεν θα αθετήσει ποτέ τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Δεν μας αφορούν αυτά που λένε άλλοι», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει ότι η χώρα του «έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί διάφορα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας» ενώ οι άλλες πλευρές « δεν έχουν το δικαίωμα να ασκούν κριτική γι' αυτό το θέμα στην Άγκυρα». Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία αναμένει να παραλάβει τους S-400 τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας δεν είναι συμβατά με τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤO , όπως και ότι η εμμονή να αγοράσει τους S-400 ενδέχεται να αποτρέψει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία.

Η δήλωση έρχεται μια μέρα μετά από δημοσίευμα της «Χουριέτ» το οποίο αναφέρει πως «σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην περίπτωση που η Άγκυρα εγκαταστήσει το αντιπυραυλικό σύστημα S400 και δεν τα βρει με τις ΗΠΑ για την ακύρωσή τους και τη στροφή της προς το αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα Patriot».

Το δημοσίευμα, η εγκυρότητα του οποίου ελέγχεται, επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα βρεθεί απέναντι σε ένα αμερικανικό εμπάργκο του οποίου δεν είναι γνωστή η διάρκειά του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Τουρκία δεν αποδέχεται την πρόταση των ΗΠΑ να της παραδώσουν τους Patriot το 2026 προκειμένου να ακυρώσει την αγορά των S400. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, τελικά οι ΗΠΑ επανήλθαν με αντιπρόταση για παράδοση των Patriot στην Τουρκία που έχουν κατασκευάσει για άλλη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με βάση την πρόταση οι ΗΠΑ προτείνουν τώρα την παράδοση των Patriot στην Τουρκία το 2019, ώστε να τελειώσει η κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι για να προχωρήσει η γραφειοκρατική διαδικασία στις ΗΠΑ για τη μετατροπή της παραγγελίας των Patriot από άλλη χώρα στην Τουρκία χρειάζεται η Τουρκία να υπογράψει ένα έγγραφο με το οποίο να δεσμεύεται ότι δεν θα αγοράσει τους S400.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι το παζάρι δεν έχει τερματιστεί αλλά το χάσμα παραμένει. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αγορά των S400 από την Τουρκία θα αποτελέσει στρατηγική διακοπή στις σχέσεις συμμαχίας. Για την Άγκυρα οι στρατιωτικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον σε μια περίοδο που αποχωρεί ο αμερικανικός στρατός από τη Συρία ενδεχομένως να είναι μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με την Χουριέτ καθώς θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τα ανταλλακτικά καθώς και το λογισμικό ολόκληρου του αμερικανικού εξοπλισμού που διαθέτει τη Τουρκία.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα αλλάξει η προσέγγιση των ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα αλλάξει η προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στην εξαγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα επιστροφής από αυτή τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι το ρωσικό σύστημα δεν μπορεί να ενταχθεί στο αεροπορικό και πυραυλικό σύστημα άμυνας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα έχουν δηλώσει ότι αν η Τουρκία προχωρήσει με την αγορά των S-400, η Ουάσινγκτον θα αποσύρει την πρότασή της να πουλήσει στην Άγκυρα πυραύλους Patriot αξίας 3,5 δισεκ. δολαρίων. Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα και ίσως αναγκάσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία.

«Οι σχετικοί οργανισμοί διεξάγουν αυτή την στιγμή τις απαραίτητες συνομιλίες. Θα συνεχίσουν να το κάνουν. Θα μιλήσουν επίσης στο Κογκρέσο. Ελπίζω ότι αυτή τη λανθασμένη προσέγγιση (των ΗΠΑ) θα αλλάξει», τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα αλλαγής της πορείας στη συμφωνία της Τουρκίας με την Ρωσία για τους S-400, ενώ αναφορικά με το ζήτημα των αμερικανικών συστημάτων πυραύλων Patriot, τόνισε ότι «αν οι ΗΠΑ μας δώσουν καλούς όρους, είμαστε ανοιχτοί και σε αυτό επίσης. Χρειάζεται να εργαζόμαστε με εναλλακτικές», σημείωσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στο κανάλι CNN Turk ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να αθετήσει τις υποσχέσεις της προς την Μόσχα αναφορικά με τη συμφωνία αγοράς των S-400. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνω οποιεσδήποτε δηλώσεις σε σχέση με τους S-400, είναι μια τελειωμένη υπόθεση. Η Τουρκία δεν θα αθετήσει ποτέ τις υποσχέσεις που έχει δώσει. Δεν μας αφορούν αυτά που λένε άλλοι», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ