ΚΟΣΜΟΣ

Δουβλίνο: Βέβηλοι έκλεψαν το κεφάλι σταυροφόρου από την «κρύπτη του Δράκουλα»

Δουβλίνο: Βέβηλοι έκλεψαν το κεφάλι σταυροφόρου από την «κρύπτη του Δράκουλα»
apimages

Βάνδαλοι έκλεψαν το μουμιοποιημένο κεφάλι ενός σταυροφόρου, ηλικίας 800 ετών, από μια κρύπτη στο Δουβλίνο, όπως ανακοίνωσαν η τοπική αστυνομία και η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας.

Πολλές άλλες μούμιες, μεταξύ των οποίων και εκείνη μιας μοναχής που πέθανε πριν από 400 χρόνια, "βεβηλώθηκαν" από την επίθεση των αγνώστων στην Εκκλησία του Σεντ Μίτσαν, ενώ ο ταφικός θάλαμος υπέστη ζημιές.

"Σοκαρίστηκα με τη στοχοποίηση αυτού του παλιού νεκροταφείου και τη βεβήλωση των λειψάνων", είπε ο αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου Μάικλ Τζάκσον, καλώντας τους δράστες να επιστρέψουν το κεφάλι και "να εξετάσουν τη συνείδησή τους".

Ο σταυροφόρος πιστεύεται ότι πέθανε κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά από μια σταυροφορία για την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ. Επειδή ήταν μεγαλώσομος, έσπασαν και δίπλωσαν τα πόδια του ώστε να χωρέσει στην κρύπτη.

Η εκκλησία χτίστηκε το 1095 και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο. Ένας τοπικός θρύλος υποστηρίζει μάλιστα ότι η κρύπτη της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Μπραμ Στόκερ, τον συγγραφέα του "Δράκουλα".

Οι βάνδαλοι έδρασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή. Ένας ξεναγός που πήγε την Δευτέρα να ανοίξει την εκκλησία για τους τουρίστες ανακάλυψε την κλοπή.

Οι υπεύθυνοι φοβούνται κυρίως ότι το μουμιοποιημένο κεφάλι, ερχόμενο σε επαφή με τον αέρα, θα αποσυνθεθεί πολύ γρήγορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ