ΚΟΣΜΟΣ

Μάρτυρας στη δίκη των 12 αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας ο Ραχόι

Μάρτυρας στη δίκη των 12 αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας ο Ραχόι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/ Francisco Seco

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, θα καταθέσει σήμερα Τετάρτη ως μάρτυρας στη δίκη δώδεκα αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Ο Ραχόι που εκδιώχθηκε από τον θώκο τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από πρόταση μομφής των Σοσιαλιστών, θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το φθινόπωρο του 2017.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ραχόι έστειλε χιλιάδες αστυνομικούς κατά των διαδηλώσεων στην Καταλονία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν γκλομπ και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να σταματήσουν ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου 2017.

Εβδομάδες αργότερα, ο Ραχόι επέβαλε άμεση διακυβέρνηση της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειας από τη Μαδρίτη και λίγο μετά προκήρυξε περιφερειακές εκλογές, με την ελπίδα ότι η ώθηση για την ανεξαρτησία θα αποδυναμωνόταν. Στο τέλος, κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν ισχνή πλειοψηφία στην περιφερειακή Βουλή.

Ο Ραχόι ήταν ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην Ισπανία που κατέθεσε σε δικαστήριο, το καλοκαίρι του 2017, σχετικά με ένα σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο αμαύρωσε την εικόνα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του και οδήγησε στο τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Θα είναι η δεύτερη, μόλις, φορά που ένας πρώην πρωθυπουργός καταθέτει στο ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας, δεδομένου ότι ο πρώην ηγέτης των Σοσιαλιστών, Φελίπε Γκονθάλεθ, είχε καταθέσει το 1998 σε μια δίκη εφεδρικών ομάδων της αστυνομίας εναντίον Βάσκων αυτονομιστών της ETA.

Βάσει μιας πρακτικής που ακολουθείται μόνο στην Ισπανία, ο Ραχόι θα απαντήσει σε ερωτήσεις από εκπρόσωπο του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο στην περίπτωση αυτή, θα ενεργήσει ως εισαγγελέας για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Vox έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στην Ισπανία που πέτυχε εκλογική νίκη, σε τοπικές εκλογές στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, μετά από τέσσερις δεκαετίες. Το ακροδεξιό κόμμα, κερδίζει μεγάλη υποστήριξη για τη σταθερή στάση του εναντίον της ανεξαρτησίας των ισπανικών περιφερειών.

Ο Ραχόι είναι ένας από τους 500 μάρτυρες στη δίκη των 12 πρώην ηγετών της Καταλονίας, εννέα από τους οποίους βρίσκονται στη φυλακή και κατηγορούνται για εξέγερση. Η πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναμένεται επίσης να καταθέσει επίσης.

Η δίκη εισέρχεται σε νέο στάδιο σήμερα μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των 12 κατηγορουμένων χθες Τρίτη.

Ο κύριος κατηγορούμενος στη δίκη, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας, λέει ότι είναι πολιτικός κρατούμενος και επιμένει πως η περιφέρεια έχει το δικαίωμα να αποσχιστεί από την Ισπανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ