ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία – Πακιστάν: Δύο πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα της σύγκρουσης

Ινδία – Πακιστάν: Δύο πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα της σύγκρουσης
AP Images

Σε επικίνδυνα επίπεδα φτάνει η ένταση μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, δύο πυρηνικών δυνάμεων που επιδεικνύουν ειρηνευτική ρητορική στον αντίποδα, όμως, προχωρούν σε «πολεμικές» κινήσεις.

Οι πακιστανικές Αρχές γνωστοποίησαν σήμερα, Τετάρτη, πως κατέρριψαν δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη και οι πιλότοι τους έχουν συλληφθεί και κρατούνται. Ο ένας εξ αυτών, μάλιστα, νοσηλεύεται τραυματισμένος.

Από την πλευρά του το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ, όμως στη διάρκεια της επιχείρησης αναχαίτισής του καταρρίφθηκε από το Πακιστάν ένα ινδικό αεροσκάφος.

Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, η οποία φοβάται μια ανοικτή σύγκρουση για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, που αποτελεί μήλον της έριδος από το 1947.

«Στρατιώτες στο έδαφος είδαν το πακιστανικό αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό στην πακιστανική πλευρά. Σε αυτή την επιχείρηση δυστυχώς χάσαμε ένα Mig-21. Ο πιλότος χάθηκε στη μάχη. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον κρατά. Ελέγχουμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Ραβίς Κουμάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.

AP 19058282807991

Πηγή: AP Images

Ένταση με αφορμή τα ινδικά αεροπορικά πλήγματα

Η κατάσταση έχει αρχίσει να κλιμακώνεται από χθες Τρίτη όταν η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας βομβάρδισαν στρατόπεδο εκπαίδευσης εξτρεμιστών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων.

Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες έπειτα από μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στο Κασμίρ, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 στελέχη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Ένδειξη της ρευστής κατάστασης που επικρατεί είναι πως το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του «μέχρι νεοτέρας», ενώ στην Ινδία τουλάχιστον εννέα αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας έχουν κλείσει.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν διεμήνυσε ότι θα ανταποδώσει το πλήγμα σε χρόνο και τόπο της επιλογής της, διέψευσε ότι υπήρξαν νεκροί στις ινδικές επιδρομές, ενώ ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων άφησε να πλανάται η απειλή της χρήσης των πυρηνικών όπλων της χώρας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον τόνο.

AP 19058282873106


Πηγή: AP Images

Δεν θέλουμε πόλεμο διαμηνύουν και οι δύο πλευρές

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν κάλεσε την Ινδία σε διάλογο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «η λογική» προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι οι πόλεμοι οφείλονται σε κακούς υπολογισμούς. Το ερώτημά μου είναι: με δεδομένα τα όπλα που διαθέτουμε μπορούμε να επιτρέψουμε τον παραμικρό λάθος υπολογισμό;», δήλωσε ο Χαν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αναφερόμενος στο πυρηνικό οπλοστάσιο των δύο χωρών.

«Είναι εύκολο να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο, όμως το πώς θα εξελιχθεί (…) είναι κάτι που δεν θα μπορεί να ελέγξει κανείς», προειδοποίησε.

«Καλώ για μία ακόμη φορά την Ινδία να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι για οποιονδήποτε διάλογο: για την τρομοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα», υπογράμμισε ο Χαν.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις εκπρόσωπου του πακιστανικού στρατού στρατηγού Ασίφ Γκάφουρ, ο οποίος, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε τα δύο ινδικά, τόνισε πως το Πακιστάν «δεν θέλει να πάει σε πόλεμο» με την Ινδία.

Την ίδια ώρα, η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση με το Πακιστάν.

«Η Ινδία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» και «θα συνεχίσει να δρα με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δεσμεύθηκε η υπουργός από την Κίνα.

AP 19058281689962

Πηγή: AP Images

Αναφερόμενη στα πλήγματα που εξαπέλυσε η ινδική Πολεμική Αεροπορία χθες Τρίτη εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών, εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, διότι «δεν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» του Πακιστάν.

Τα ξημερώματα το Ισλαμαμπάντ είχε ανακοινώσει ότι «προχώρησε σε πλήγματα στη Γραμμή Ελέγχου», τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, «από τον πακιστανικό εναέριο χώρο». Στόχος τους ήταν «μη στρατιωτικοί στόχοι».

«Δεν πρόκειται για αντίποινα», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν. «Μόνος στόχος ήταν να καταδείξουμε το δικαίωμά μας, την επιθυμία μας και την ικανότητά μας στην αυτοάμυνα», τόνισε το υπουργείο. «Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης αλλά είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε, αν αναγκαστούμε», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Αυτοσυγκράτηση προτείνουν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική πλευρά και συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν με κάθε κόστος την κλιμάκωση.

Σε ανακοίνωσή του ο Πομπέο επεσήμανε ότι έχει συνομιλήσει με τους ομολόγους του της Ινδίας και του Πακιστάν και τους «ενθάρρυνε να θέσουν ως προτεραιότητα την άμεση επικοινωνία και να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ