ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ερντογάν ο γαμπρός του Τραμπ

Στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ερντογάν ο γαμπρός του Τραμπ
Associated Press

Συνάντηση με τον πρόεδροτης Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Αμερικανού προυέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ ο οποίος έφτασε σήμερα, Τετάρτη, στην Τουρκία για συνομιλίες με οι οποίες 

 

Σύμφωνα με τα ξέναν μέσα οι συνομιλίες είχαν ως επίκεντρο ένα σχέδιο των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ δεν προβλέπεται να γίνουν δηλώσεις προς τον Τύπο.

Ο Κούσνερ, που είναι υπεύθυνος για την πολιτική της Ουάσινγκτον στο ισραηλινο-παλαιστινιακό, έχει πει πως το σχέδιο θα αντιμετωπίζει ζητήματα τελικού καθεστώτος της διένεξης, περιλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης συνόρων.

Ο Ερντογάν είναι ένας από τους πιο έντονους επικριτές της υποστήριξης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ισραήλ.

Πέρυσι είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απολέσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να αναγνωρίσουν την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να είναι μέρος του προβλήματος αντί της λύσης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες πριν φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μουσουλμάνων ηγετών η οποία απείλησε με οικονομικά μέτρα εναντίον χωρών που ακολούθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέροντας τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα στο Sky News Arabia στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε αραβικές χώρες του Κόλπου που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ο Κούσνερ δεν έκανε καμία ειδική αναφορά σε παλαιστινιακό κράτος, η δημιουργία του οποίου υπήρξε στόχος-κλειδί των ειρηνευτικών προσπαθειών της Ουάσινγκτον για δύο δεκαετίες.

Ο Κούσνερ είπε, ωστόσο, πως η πολυαναμενόμενη ειρηνευτική πρόταση θα οικοδομηθεί «πάνω σε πολλές προσπάθειες του παρελθόντος», περιλαμβανομένων των συμφωνιών του Όσλο στη δεκαετία του 1990 που παρείχαν τη βάση για μια παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, και θα απαιτήσει παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως ο Κούσνερ, ο οποίος είναι γαμπρός του Τραμπ, αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομική συνιστώσα του σχεδίου κατά τη διάρκειας μιας εβδομάδας επίσκεψή του στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ