ΚΟΣΜΟΣ

Εμπλοκή στο Ανόι: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Τραμπ-Κιμ

Εμπλοκή στο Ανόι: Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Τραμπ-Κιμ
(AP Photo/Evan Vucci)

Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στη δεύτερη σύνοδο κορυφής στο Ανόι, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συζητούν και το επόμενο διάστημα.

«Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το CNNi, ακυρώθηκε και το γεύμα εργασίας των Τραμπ και Κιμ αλλά και η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου.

Οι δύο ηγέτες επιστρέφουν τώρα στα ξενοδοχεία τους ενώ δεν αναμένεται να ξανασυναντηθούν μέσα στην ημέρα. Το CNNi μεταδίδει ότι το χρηματιστήριο στη Νότια Κορέα σημειώνει απώλειες, μετά από την αλλαγή κλίματος στη Σύνοδο.

Η ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας Ολίβια Ένος από το Ίδρυμα Heritage Foundation εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι καλύτερο να μην υπογραφεί καμία συμφωνία παρά μια κακή συμφωνία.

Μιλώντας στο CNNi, ο αναλυτής Τζον Κέρμπι δήλωσε πως λογικά «κατέρρευσαν οι συνομιλίες σε κάποιο σημείο». Συμπλήρωσε δε, ότι υπήρχαν σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Από τη μια πλευρά αυτό είναι πολύ απογοητευτικό, γιατί θα ήταν προς το συμφέρον όλων των πλευρών να υπάρξει μια κάποια εξέλιξη με τις διαπραγματεύσεις» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να κατηγορήσω τον πρόεδρο Τραμπ ότι αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δείχνει μια κάποια δύναμη αυτό».

Ο ίδιος τόνισε πως πολλοί πίστευαν ότι θα έκανε υπερβολικές υποχωρήσεις σε αυτή τη συνάντηση. «Δεν το έκανε όμως αυτό και το γεγονός ότι σηκώθηκε και αποχώρησε δείχνει πόσο μεγάλο ήταν το χάσμα. Μας λέει επίσης ότι ο Τραμπ δεν ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί μόνο και μόνο για να διαπραγματευτεί, κάτι το οποίο είναι ενθαρρυντικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ